c S
Petrol na dobri poti, da preseže letošnje načrte 27.09.2019 08:16 Portorož, 26. septembra (STA) - Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik nagrado manager leta razume kot potrditev dosedanjega trdega dela in priznanje za uspešno prestrukturiranje družbe. Petrol je po njegovih besedah na dobri poti, da preseže prihodke v začrtani višini 5,6 milijarde evrov in načrtovani dobiček. Vpliv težav Adrie Airways na poslovanje družbe je minimalen.

Kot je v današnjem pogovoru za STA dejal prvi mož Petrola, ki z naftnimi derivati še vedno ustvari približno 50 odstotkov EBITDA, v primeru pojava nove recesije ne pričakujejo velikega upada naročil ali poslov na tem področju.

"Bolj zaskrbljujoče je, da lahko po incidentu z dronom na naftnem nahajališču v Savdski Arabiji pride do motenj v oskrbi z naftnimi derivati. Petrol sicer kupuje nafto posredno, prek velikih naftnih družb, a če pride do motenj v oskrbi, bi lahko imeli problem," je dejal.

Opozoril je tudi na nujnost podaljšanja pogodbe o tranzitu naravnega plina med Rusijo in Ukrajino. "Če pogodba po koncu leta ne bo podaljšana ali obnovljena, se lahko zgodi, da pride do manjših motenj v oskrbi s plinom v Evropi, čeprav so skladišča trenutno skoraj v celoti polna. Rezultat tega je tudi rekordno nizka cena plina," je povedal.

Morebitni stečaj letalskega prevoznika Adria Airways bi imel za Petrol zelo majhen vpliv. "Pri nas je prodaja in marža na tem poslu pomembna, kot je pomemben vsak produkt in vsak naš kupec, vendar stečaj ne bi bistveno vplival na naše poslovanje," je povedal. Tako kot pri vseh poslih je tudi ta šel skozi kreditni odbor, z Adrio smo doslej redno sodelovali in do nje nimamo odprtih ali pa nezavarovanih terjatev, je dejal.

"Lahko pa potrdim, da od torka Adrii Airways ne dobavljamo več goriva, ker so letala na tleh. Če bodo znova poletela, bomo v skladu z našo politiko obvladovanja tveganj dobavljali gorivo naprej," je rekel. "Zagotovo potrebujemo povezave iz Ljubljane, težko pa ocenjujem, ali potrebujemo nacionalnega prevoznika," je menil.

V osnovni dejavnosti trgovina, sem sodijo naftni derivati in bencinski servisi, bodo okrepili navzočnost na Hrvaškem, ki postaja najpomembnejši trg zunaj Slovenije. Vlagali bodo v Srbiji, rahlo rast pričakujejo tudi v BiH in Črni gori, na Kosovu pa bodo ostali na dosedanjih ravneh. Po njegovih besedah se sicer vedno spogledujejo s kakšnim prevzemom, trenutno si ogledujejo pet do deset potencialno zanimivih tarč, ne načrtujejo pa širitve na nove trge.

Petrol je s septembrom prevzel sekcijo LNG hrvaškega Croduxa, medtem ko bo sekcijo električne energije prevzel okoli novega leta. "S tem vstopamo tudi na trg z električno energijo tudi na Hrvaškem," je dejal. "Počasi sicer zaključujemo s prevzemi in se bomo osredotočili nase, na konsolidacijo stvari, na sinergije in na rast znotraj družbe," je dejal.

Kot je poudaril, so zelo zadovoljni tudi s projektom vzpostavitve lastnih prodajnih mest v mestnih središčih. "Bo pa treba poslovni model še dodelati in spremeniti," je dejal. Poudaril je, da se v Petrolu že dolgo zavedajo pomena digitalizacije, tudi pri razvoju finančnih storitev. "Mi nikoli ne bomo banka, želimo pa našim uporabnikom ponuditi digitalne storitve tudi na finančnem delu," je dejal.

Glede dejavnosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, ki predstavlja okoli tri odstotke v deležu Petrolovega EBITDA, po Berločnikovih besedah poslujejo v skladu s strategijo. Za prihodnje leto je napovedal vnovično aktivnost na področju izgradnje in instalacije vetrnih elektrarn, kjer so prisotni na Hrvaškem. Aktivni so tudi na projektih proizvodnje hidroenergije in sončne energije v regiji.

Na področju e-mobilnosti sodelujejo v treh evropskih projektih, vsi predvidevajo širitev verige e-polnilnic. "Trenutno smo v intenzivni fazi, a kar zadeva ekonomsko upravičenost, te ni. Polnjenj je izredno malo, a smo se odločili, da bomo mi prej kura kot jajce, da bomo pomagali pri prehodu v nizkooogljično družbo," je dejal. Podobne trende na tem področju zaznavajo tudi v tujini, kjer vse velike naftne družbe vstopajo ali prevzemajo podjetja, ki že imajo v lasti električne polnilnice, je pojasnil.

Na vprašanje, ali Petrol v bližnji prihodnosti potrebuje strateškega partnerja, je Berločnik odgovoril: "Za našo diverzifikacijo ne boste našli primerljive družbe v Evropi. Z vstopom v energetiko in okolje smo se močno oddaljili od možnega strateškega partnerja v naftni dejavnosti. Trenutno ne vidimo, da bi bili primerni za katero koli strateško tarčo in tudi ne potrebujemo strateškega partnerja za uresničevanje naše strategije".

Glede popolne liberalizacije cen pogonskih goriv je spomnil, da je Slovenija "na žalost edina članica EU s takim modelom". "Pobrane trošarine in DDV od prodaje naftnih derivatov predstavljajo veliko utež v proračunu, lani so dosegle 1,1 milijarde evrov," je dejal. Država si težko privošči trenutni izpad teh prihodkov, potrebna pa sta čas in strokovna debata za dokončno liberalizacijo, je menil. Obstoječi model bo veljal vsaj še do konca leta.

Petrol načrtuje tudi izgradnjo nove poslovne stavbe v bližini Plečnikovega stadiona. Prvouvrščena rešitev je delo slovenskega biroja Enota, najvišja vrednost investicije je bila v natečaju določena pri okoli 60 milijonih evrov. "Dokončna odločitev glede gradnje bo sprejeta predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta," je dejal.

Berločnik, ki je leta 2007 prejel tudi priznanje Združenja Manager za najboljšega mladega managerja, ima za Petrol ambiciozne načrte, nagrada pa mu osebno pomeni zelo veliko. Dosežke Petrola je "prepoznala največja institucija na področju managementa in ugotovila, da si jaz osebno in vsi zaposleni v Petrolu zaslužimo to priznanje", je dejal sicer veliki košarkarski navdušenec in predsednik košarkarskega kluba Cedevita Olimpija, ki si želi čim večjih uspehov novega kluba, nastalega z združitvijo Petrola Olimpije in Cedevite; ta bo pot na evropskem parketu začel prihodnji torek z nastopom proti turški Darussafaki Tekfen.