c S
Ameriška podjetja v drugem četrtletju investirala manj, gospodarska rast dvoodstotna 27.09.2019 08:14 Washington, 26. septembra (STA) - Ameriško ministrstvo za trgovino je danes potrdilo dvoodstotno gospodarsko rast v drugem letošnjem četrtletju, ob tem pa so opozorili, da so podjetja v tem obdobju za naložbe namenila manj od prvotnih ocen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako je ministrstvo navzdol popravilo oceno dobičkov tamkajšnjih korporacij.

Napovedi kažejo, da bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) podobna tudi v tretjem četrtletju, kar nakazuje, da celoletna ameriška gospodarska rast ne bo triodstotna, kot je obljubil predsednik Donald Trump. Strah pred recesijo se bo tako še okrepil pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, Trumpova trgovinska vojna s kitajsko pa medtem ameriška podjetja odvrača od večjih naložb, še poroča AFP.

Statistika bi bila lahko po poročanju agencije še slabša, če ne bi bilo državnih investicij v gradbeništvo ter upada uvoza, ki zmanjšujeta izgube na drugih področjih. V luči višjih plač in nizke brezposelnosti so sicer ameriški potrošniki v drugem četrtletju zapravili največ v skoraj petih letih. Je pa bila zasebna potrošnja nižja od prvotnih ocen.

Precej slabša pa je bila tudi statistika pri naložbah podjetij. Investicije v tovarne in skladišča so v drugem četrtletju v primerjavi s prvim padle za 11,1 odstotka, medtem ko je prva ocena kazala na 9,4-odstotni padec. Dobički tamkajšnjih korporacij pa so se ustavila pri 75,8 milijarde dolarjev, medtem ko je ministrstvo v prejšnji oceni navedlo, da so bili dobički v višini 105,8 milijarde dolarjev.