c S
Newyorške borze ob grožnji impeachmenta v rdečem 27.09.2019 08:04 New York, 26. septembra (STA) - Newyorške borze so dan začele z negativnim predznakom. Vlagatelje je najprej sicer spodbudila izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi lahko do trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko prišlo prej kot pričakovano in da so ZDA sklenile začeten trgovinski sporazum z Japonsko. A nato je razpoloženje poslabšal morebitni impeachment.

Trump je v sredo v New Yorku dejal, da sta Washington in Peking že zelo blizu dogovora, pozitivno pa odmeva tudi dogovor s Tokiom. ZDA in Japonska sta namreč po letu dni pogajanj sklenili začeten trgovinski sporazum, ki v prvi vrsti znižuje carine na kmetijske proizvode obeh strani, a še ne odpravlja ameriške grožnje o 25-odstotnem ocarinjenju japonskih avtomobilov. Sprejeli sta še ločen dogovor o ukinitvi carin na digitalne proizvode.

A to ni bilo dovolj za preusmeritev pozornosti vlagateljev od postopka Trumpove odstavitve. V predstavniškem domu ameriškega kongresa začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA zdaj podpira 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash.

Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Trumpa, ker je zavračal predajo prijave žvižgača o njegovem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pristojnim kongresnim odborom, kot to nalaga zakon o žvižgačih. Resolucija formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom in lahko postane točka obtožnice v primeru, da demokrati sprožijo impeachment.

Industrijski indeks Dow Jones se je doslej znižal za 0,03 odstotka, širši indeks Standard & Poor's 500 za 0,18 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 0,47 odstotka.

Vlagatelji na drugi strani Atlantika so optimistični. Frankfurtski indeks DAX beleži 0,49-odstotno, pariški indeks CAC 40 pa 0,64-odstotno rast. Londonski indeks FTSE 100 medtem raste po 1,15-odstotni stopnji.