c S
Menedžerji kljub negotovem okolju ostajajo ambiciozni 27.09.2019 08:03 Portorož, 26. septembra (STA) - Čeprav so razmere v mednarodnem okolju negotove, pa vodilni v slovenskih podjetjih po besedah predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika želijo, da jih vodi visoka ambicija še naprej. "Tako kot naše športnike," je Zalaznik nagovoril menedžerje, ki so se popoldne v Portorožu zbrali na rednem letnem kongresu.

Zalaznik je pred približno 450 zbranimi na kongresu, ki ga danes in v petek organizira Združenje Manager, dejal, da je slovensko gospodarstvo, ki dolgo ni imelo ambicije postaviti se na svetovni zemljevid, danes veliko bolj samozavestno in je ambicijo vpelo v svoj vsakdan.

"Kljub negotovosti v mednarodnem okolju želim, da nas vodi visoka ambicija še naprej," je dejal in opomnil, da danes zmagujejo tista podjetja, ki postavljajo v ospredje človeški kapital ter digitalizacijo in trajnost.

Kaj prinašajo negotovi časi in kaj morajo kot menedžerji vedeti o razmerah na mednarodnih in lokalnih trgih, je tudi ena od tem na letošnjem kongresu. Ta se bo sicer osredotočal predvsem na razvojni preboj upoštevajoč tudi podnebne spremembe. Zaradi teh sprememb se namreč dramatično spreminjajo tudi načini poslovanja podjetij, države pa morajo spreminjati svoje ključne usmeritve, je dejala izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak.

Smo v tednu, ko po vsem svetu potekajo podnebni protesti, je spomnila. "V petek bo vzporedno z našimi razpravami o tej temi potekal podnebni štrajk in povabili so nas, naj se ga udeležimo," je povedala in povzela: "Druži nas skupna ambicija in želja po tem, da nam gre še bolje."

"S spodbudo smo začeli že januarja, ko smo pozvali k družbenemu konsenzu za višje plače," pa je nadaljeval Zalaznik. Ob tem je pojasnil, da ne gre le za zahteve po nižjih davkih. Pot do višjih plač in večje blaginje ne pozna bližnjic, je dejal in menil, da nas do tja prav tako ne bo pripeljala egalitarnost, za katero si prizadeva del slovenske politike.

Pravo pot Zalaznik vidi v ambicioznosti. "Rad poudarim, da je edina prava pot do družbene blaginje preko uspešnih podjetij, zato mora biti uspešno gospodarstvo naloga vseh deležnikov v družbi," je poudaril.

V okviru kongresa bodo danes med drugim pripravili okroglo mizo o tem, na kaj se morajo podjetja pripraviti v negotovih časih. Podelili bodo tudi tradicionalni priznanji za menedžerja leta in podjetje s posebnim odnosom do raznolikosti in uravnoteženosti, letos sta dobitnika predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in AMZS. V petek se bo dogodek nadaljeval s predavanji domačih in tujih strokovnjakov na temo konkurenčnosti in tehnologijah prihodnosti.