c S
DZ sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah v korist invalidov 26.09.2019 15:28 Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ je z 58 glasovi za in nobenim glasom proti sprejel novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki omogoča izjeme pri uporabi avtorsko varovanih del za invalide. Cilj je povečati dostop do avtorsko varovanih del za te osebe v prilagojenih formatih v obsegu, ki ni namenjen doseganju gospodarske koristi. Druga novost so globe v primeru kršitev.

Novela bo v slovensko zakonodajo z enoletno zamudo vnesla evropsko direktivo, ki želi med članicami EU po Marakeški pogodbi iz leta 2013 poenotiti pravila o olajšanem dostopu invalidov do objavljenih del, zaščitenih z avtorsko in sorodnimi pravicami.

Zakonska sprememba jim bo dela, kot so knjige, periodične publikacije, časopisi, revije, notni zapisi ali ilustracije, omogočila v formatih, ki bodo prilagojeni njihovim potrebam, kot so Braillova pisava, e-knjige, zvočne knjige ali velik tisk. Za to bodo zadolženi pooblaščeni subjekti, ki bodo zagotavljali tudi distribucijo upravičencem ter skrbeli za izmenjavo gradiva z drugimi članicami EU. Seznam s kontakti pooblaščenih subjektov v Sloveniji bo objavilo ministrstvo za kulturo.

Kot je na sredini obravnavi v DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, so rešitev predvideli v korist vseh invalidov ne glede na obliko invalidnosti zaradi enakopravne obravnave. Pri tem so, kot je dodala, dodatno posegli v avtorsko pravico, v katero se sme poseči le izjemoma, ker so ocenili, da je to potrebno zato, da bodo ranljivim prebivalcem omogočili lažji dostop do izobraževanja, dela in vstopa v družbo.

Druga novost novele pa so globe v primeru kršenja avtorske zakonodaje, ki so bile v zakonu doslej navedene še v tolarjih, ter določitev njihovega razpona za posamične kršitve. Te bodo znašale od 200 do 5000 evrov.