c S
DZ podaljšal pravico do nadomestila zaradi oviranega ribolova v Piranskem zalivu 26.09.2019 15:27 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Državni zbor je danes sprejel spremembo zakona, ki ureja posamezna vprašanja glede razsodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Obdobje, v katerem so ribiči upravičeni do nadomestila zaradi oviranega gospodarskega ribolova in za materialno škodo, ki jim jo povzročijo tuja plovila, se s tem podaljšuje za dve leti.

DZ je t. i. interventni zakon za ureditev vprašanj v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča po skrajšanem postopku sprejel s 75 glasovi za in nobenim glasom proti.

Imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov bodo v skladu s sprejetimi zakonskimi spremembami še naslednji dve leti upravičeni do nadomestila za morebitno materialno škodo. Dveletna pravica do nadomestila bi sicer potekla 30. decembra letos.

Spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške je predlagala vlada. Zakon po navedbah sledi načelu največje koristi državljanov Slovenije, katerih pravice so se zaradi razsodbe arbitražnega sodišča spremenile proti njihovi volji ali pa jim je bila zaradi tega povzročena škoda.

Po oceni vlade bodo finančne posledice spremembe zakona v prihodnjih treh letih znašale do 560.000 evrov, denar pa bo v svojem proračunu zagotovilo ministrstvo za kmetijstvo. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo Jožeta Podgorška se sicer večji del nadomestil nanaša na škodo zaradi oviranega gospodarskega ribolova, saj so ribiči do zdaj zaradi poškodb tujega plovila prijavili le eno škodo v višini okoli 800 evrov. Povedal je še, da bo kazni, ki so jih od Hrvaške prejeli slovenski ribiči, v primeru njihove pravnomočnosti pokrila država.