c S
Nizozemska banka ABN Amro pod lupo zaradi suma pranja denarja 26.09.2019 14:52 Amsterdam, 26. septembra (STA) - Nizozemsko tožilstvo je pod drobnogled vzelo tretjo največjo nizozemsko banko ABN Amro. Preiskava je osredotočena na preverjanje spoštovanja pravil, povezanih s preprečevanjem pranja denarja in financiranjem terorizma, so sporočili iz banke in zatrdili, da sodelujejo s preiskovalci.

Nizozemsko javno tožilstvo je pojasnilo, da se je za preiskavo ABN Amro odločilo na podlagi opozorila nizozemske centralne banke glede dvomljivih transakcij in pomanjkanja poročanja o njih. Poleg tega naj bi ABN Amro premalo temeljito preučevala svoje stranke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemska centralna banka je ABN Amro že minuli mesec naložila, naj pregleda vseh pet milijonov svojih zasebnih strank. ABN Amro je za ta namen zagotovila 114 milijonov evrov in se zavezala, da bo izpeljala vse potrebne ukrepe.

ABN Amro je sicer od izbruha krize leta 2008 še vedno v večinski lasti države. Ta je namreč tedaj vanjo vložila precej sredstev. Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je dejal, da jih preiskava skrbi, a je vse v rokah tožilstva.

Tečaj delnice te banke, ki ima korenine v 19. stoletju, je danes tekom dne na borzi v Amsterdamu izgubil že skoraj deset odstotkov, trenutno pa izgublja okoli 8,4 odstotka.

Zaradi kršenja zakonodaje s področja preprečevanja pranja denarja je bila lani na Nizozemskem že kaznovana največja tamkajšnja banka Dutch ING Bank, in sicer s 775 milijoni evrov. ING je zaradi škandala, v katerega so bili vpleteni tudi pomembni posamezniki, odpustila glavnega finančnika Koosa Timmermansa.

Zadeva, ki so jo pristojni preiskovali dve leti, je omadeževala ugled banke in sprožila pozive po odhodih več njenih predstavnikov.