c S
Slovenija napredovala na lestvici digitalne konkurenčnosti 26.09.2019 14:40 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Slovenija je na letošnji lestvici digitalne konkurenčnosti, s katero švicarski inštitut IMD meri sposobnost in pripravljenost držav na prevzemanje in uvajanje digitalnih tehnologij, med 63 državami zasedla 32. mesto, kar je dve mesti višje kot lani. Na vrhu lestvice so ZDA, ki jim sledijo Singapur, Švedska, Danska in Švica.

Kot so sporočili z Inštituta za ekonomska raziskovanja, je prvih pet mest lestvice v primerjavi z lani ostalo nespremenjenih. Preostanek deseterice sestavljajo Nizozemska, Finska, Hongkong, Norveška in Južna Koreja.

Svojo uvrstitev je v primerjavi z lanskim letom izboljšalo kar nekaj azijskih držav. Hongkong in Južna Koreja sta se zavihtela med najboljših deset držav na lestvici, Tajvan in Kitajska pa sta napredovala na 13. oz. 22. mesto.

Med državami, ki so se EU pridružile leta 2004 ali pozneje, sta se bolje od Slovenije uvrstili Litva (30. mesto) in Estonija (29.), vendar se je njuna prednost pred Slovenijo v zadnjem letu zmanjšala.

Slabše od Slovenije so se med članicami EU uvrstile Grčija (53.), Hrvaška (51.), Slovaška (47.), Romunija (46.), Bolgarija (45.), Madžarska (43.), Italija (41.), Češka (37.), Latvija (36.), Portugalska (34.) in Poljska (33.).

"Kljub zmanjšanju javnih in podjetniških vlaganj v raziskave in razvoj ter nazadovanju na področju inovativnosti slovenskih podjetij v zadnjih letih torej IMD ugotavlja napredek Slovenije za dve mesti. Ta sicer majhen pozitiven premik gre po našem mnenju pripisati več dejavnikom, kot so povečanje uporabe novih tehnologij, boljša obveščenost širše javnosti o pomenu digitalizacije in robotizacije za družbeni napredek, prodor nekaterih uspešnih IKT podjetij na izvoznih trgih, vlaganja v telekomunikacijsko infrastrukturo ter izboljšanje regulativnega okvira," so zapisali na inštitutu.

Končna uvrstitev države na lestvici digitalne konkurenčnosti je rezultat skupne ocene države na treh dejavnikih digitalne konkurenčnosti: znanje, tehnologija in pripravljenost na prihodnost. Slovenija se je najbolje - na 27. mesto - uvrstila pri znanju. Konkurenčna je po kazalnikih, kot so prijave visoko tehnoloških patentov, izobraževalni dosežki na področju matematike, digitalne oz. tehnološke veščine in število raziskovalcev na sto prebivalcev.

Prostor za izboljšave je zlasti v večji razpoložljivosti tujih visoko usposobljenih kadrov, večji izkušenosti visokega menedžmenta z mednarodnim poslovanjem in večjem številu objav v najprestižnejših znanstvenih revijah, so zapisali na inštitutu.

Pri ostalih dveh dejavnikih digitalne konkurenčnosti - tehnologija in pripravljenost na prihodnost - se je Slovenija uvrstila na 35. oz. 36. mesto.