c S
Združenje Manager: Podjetja dobro pripravljena na morebitno novo krizo 26.09.2019 14:07 Portorož, 26. septembra (STA) - Slovenska podjetja so po mnenju predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika dobro pripravljena na morebitno novo krizo. Izboljšala se je njihova kapitalska struktura, osredotočena so na osnovno dejavnost, povečati pa morajo produktivnost in proizvajati več končnih izdelkov, je pred današnjim kongresom združenja povedal Zalaznik.

Približno 60 odstotkov slovenskih podjetij je danes bolje pripravljenih na morebitno krizo, le 15 odstotkov jih meni nasprotno, kaže danes predstavljena anketa med člani Združenja Manager. Dobrih 40 odstotkov anketirancev je zaznalo upad naročil v letu 2019, in sicer večinoma za do deset odstotkov.

Kriza v letu 2008 je bila dobra, saj je podjetja prisilila, da so začela razmišljati drugače in se preoblikovala, iz tega je nastalo zdravo, trdo gospodarsko jedro, je dejal Zalaznik. Kot izhaja iz ankete, so podjetja danes na krizo bolje pripravljena zaradi preteklih izkušenj, nižje zadolženosti, razpršenosti kupcev in storitev ter boljše stroškovne učinkovitosti.

Vsaka kriza sicer terja drugačen odziv gospodarstva. Tokrat lahko nastopi kriza dobaviteljske verige, do česar lahko hitro pride ob trgovinskih vojnah, prav tako lahko del gospodarstva zamaje trdi brexit, je ocenil Zalaznik.

Dodal je, da je "izhod iz krize vedno v neki prilagodljivosti, slovensko gospodarstvo, ki temelji na malih in srednjih podjetjih, pa je bolj prilagodljivo od kakega drugega v Evropi".

Da je slovensko gospodarstvo danes bolje pripravljeno na krizo, ugotavlja tudi ponudnik poslovnih rešitev in analitike Bisnode. Njegov direktor za Jugovzhodno Evropo Milan Dragić je poudaril, da si je slovensko gospodarstvo od krize v letu 2008 v celoti opomoglo in da temelji na finančno stabilnejših temeljih.

"Dodana vrednost na zaposlenega se je v 10 letih bistveno povečala, res smo še vedno del dobaviteljske verige, a se je gospodarstvo prestrukturiralo v bolj tehnološke panoge," je izpostavil Dragić.

Prejemnik letošnje nagrade za managerja leta, predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, je predstavil lastno izkušnjo preobrazbe podjetja, ki ga je prevzel v letu 2011. Družbo so v tem času po njegovih besedah finančno prestrukturirali in na podlagi temeljitega pregleda poslovnih priložnosti preoblikovali portfelj dejavnosti, ki ga je zaznamoval predvsem prehod iz naftne v energetsko družbo.

Direktorica AMZS Lucija Sajovec, ki bo zvečer v imenu družbe prevzela priznanje vključi.se, pa je poudarila pomen raznolikosti med zaposlenimi in veliko število partnerjev, ki zaznamujejo delo AMZS.

Dvodnevni managerski kongres, ki se bo v Portorožu začel popoldne, bo med drugim namenjen izzivom menedžmenta prihodnosti in možnostim za razvojni preboj Slovenije. Zvečer bodo podelili tudi priznanja Združenja Manager.