c S
V območju z evrom avgusta rast posojil zasebnim podjetjem 26.09.2019 12:59 Frankfurt, 26. septembra (STA) - Območje z evrom je avgusta zabeležilo rast posojil tako gospodinjstvom kot zasebnim podjetjem, izhaja iz današnje objave Evropske centralne banke (ECB). Medtem ko se je obseg posojil gospodinjstvom na letni ravni okrepil za 3,4 odstotka, je bila rast posojil nefinančnim podjetjem 4,3-odstotna.

Rast posojil gospodinjstvom je bila avgusta enaka julijski, obseg posojil nefinančnim podjetjem pa se je zvišal za 0,3 odstotne točke. Rast posojil zasebnemu sektorju v celoti se je sicer zvišala za 0,1 odstotne točke na 3,8 odstotka, podatke ECB navaja francoska tiskovna agencija AFP.

ECB si že leta prizadeva, da bi s posojili podprla gospodarstvo z rekordno nizkimi obrestnimi merami in množičnim odkupovanjem obveznic. S cenejšimi posojili si prizadeva okrepiti gospodarsko aktivnost in slediti cilju nekaj manj kot dveodstotne inflacije.

ECB je ta mesec na -0,5 odstotka znižala ključno obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank, kar pomeni večje efektivne stroške za banke, ki bodo želela svoja presežna denarna sredstva deponirati pri centralni banki.

Ob tem je ECB tudi znova vzpostavila program odkupovanja obveznic, namenjenega povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije, ki ga je sicer ustavila decembra lani. Od marca 2015 do konca leta 2018 je za te odkupe obveznic, ki državam omogoča priti do svežega denarja pod ugodnimi pogoji, namenila skupaj 2600 milijard evrov.

Vendar pa ta odločitev ni bila enotna, člani sveta so bili namreč razdeljeni. Septembrska poteza ECB je, kot so AFP povedali viri v centralni banki, spodbudila k odstopu nemško članico sveta Sabine Lautenschläger. Ta je odstop s položaja podala v sredo.