c S
Stavka pilotov British Airways stala 137 milijonov evrov 26.09.2019 11:04 London, 26. septembra (STA) - Britanski letalski prevoznik British Airways je iz naslova nedavne stavke pilotov zabeležil 137 milijonov evrov škode. Njegov lastnik, letalska skupina IAG, je zato oklestil napoved poslovanja za letos. Piloti so sicer tretjo stavko, napovedano za minuli teden, odpovedali, kljub temu pa se nadaljnji pogovori o njihovih zahtevah še niso začeli.

IAG pričakuje, da bo dobiček skupine iz poslovanja ob neupoštevanju izrednih dogodkov znašal 215 milijonov evrov manj kot lani. Skupaj z nepredvidenimi stroški pa bo primerjava z lanskim letom še slabša. IAG opozarja, da se s stavkami sooča tudi v drugih svojih družbah, poleg tega pa beleži tudi manj povpraševanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

British Airways je v septembru v okviru dvodnevne stavke pilotov, prve v svoji stoletni zgodovini, prizemljil vsa svoja letala. Piloti so zapustili pilotske kabine zaradi dolgotrajnega spora glede plač.

Stavko, napovedano za minuli petek, so odpovedali. Kljub temu, da so se vrnili na delo, vodstvo in sindikat BALPA nista izvedla novih pogovorov.

Vodstvo podjetja sicer pilotom ponuja 11,5-odstotno zvišanje plač v naslednjih treh letih. To ponudbo so sprejeli vsi sindikati, razen BALPA. V zraku je tako dogovor z 10 odstotkov zaposlenimi, vključenimi v BALPA.