c S
Župani na mednarodnem srečanju v Škofji Loki o participatornih praksah 26.09.2019 09:25 Škofja Loka, 26. septembra (STA) - Škofja Loka od danes do sobote gosti uvodni dogodek dvoletnega projekta Evropa za državljane: Mladi in starejši - aktivno staranje. Mednarodno srečanje županov, na katerem se bodo zbrali župani ali podžupani 16 partnerskih občin, bo potekalo na temo razvoja in izmenjave participatornih praks.

"Občina Škofja Loka je že vrsto let izredno mednarodno aktivna, kar smo želeli nadgraditi s projektom v okviru poziva Evropa za državljane, s katerim naše mednarodno sodelovanje postavljamo na višjo raven," je na torkovi novinarski konferenci pred začetkom srečanja županov v Škofji Loki povedal tamkajšnji župan Tine Radinja.

Škofja Loka je vodilna partnerica projekta, ki je za občino največji doslej tako po obsegu, kot trajanju in številu sodelujočih. Za projekt, v okviru katerega bo potekalo šest srečanj, so pridobili 146.000 evrov. Vanj se je zaenkrat vključilo 12 občin, k sodelovanju ali vsaj k udeležbi na posameznih srečanjih pa vabijo še druge pobratene ali prijateljske občine oziroma občine iz mednarodnega združenja Douzelage, ki združuje 28 evropskih mest, iz vsake države EU po eno.

Na uvodnem srečanju projekta v Škofji Loki se bodo župani pogovarjali predvsem o participaciji občanov in si izmenjavali dobre prakse na tem področju. Kot je ocenil Radinja, je participacija občanov v Škofji Loki zadovoljiva, vendar si želi, da bi bila še višja, tako v krajevnih skupnostih kot v odnosu do same občine in občinske uprave. Verjame namreč, da dobri projekti prihajajo iz potreb občanov.

Občina z različnimi projekti in orodji participacije želi omogočati čim boljšo komunikacijo z občani. Razvita ima že različna internetna orodja, med njimi tudi Predlagam občini, prek katerega lahko občani na spletu podajo predlog občinski upravi. Kot je napovedal Radinja, bodo participatorna orodja gradili še naprej, tudi na dobrih praksah iz tujine, kjer imajo morda nekaj več izkušenj na tem področju.

V Škofji Loki se sedaj lotevajo participatornega proračuna, kjer o delu vsakoletnega proračuna preko delavnic, posvetov in na koncu glasovanja neposredno odločajo občani. Kot je ocenil Radinja, je do sedaj to v Sloveniji res uspešno uvedla le ena občina, in sicer Ajdovščina, še nekaj pa jih je to bolj ali manj uspešno poskušalo.

Tema uvodnega škofjeloškega srečanja bo sicer le del dvoletnega projekta, ki je bistveno širši in se v celotnem obsegu ukvarja z medgeneracijskim sodelovanjem in vključevanjem tako mladih kot najstarejših v družbi v skupnost, ne le v občino ali poslovanje občine. Načine tega vključevanja bodo obravnavali na različnih sestankih, seminarjih in delavnicah v okviru projekta.

Gre za šest dogodkov, ki se bodo odvijali v petih mestih, poleg Škofje Loke jih bodo gostila še sodelujoča mesta v Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem in Albaniji. Po vseh srečanjih, ki bodo osredotočena na različne teme, bodo dobili izhodišča, kaj je na posameznih področjih treba oziroma mogoče izboljšati. "Cilj je, da se izdela konkreten program z našimi praksami, izkušnjami in znanjem, ki ga bomo dobili v projektu," je pojasnil Radinja.