c S
Zlata priznanja letos osmim inovacijam 26.09.2019 07:05 Brdo pri Kranju, 25. septembra (STA) - GZS je danes v okviru Dneva inovativnosti 17. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javnoraziskovalnih zavodih. Podelili so osem zlatih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje, 26 srebrnih priznanj, štiri bronasta priznanja in štiri priznanja za prispevek na področju inovativnosti.

Kot so navedli v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), so inovatorji na regionalni ravni predložili 199 inovacijskih predlogov. Z regionalnih ravni se je za priznanja na nacionalni ravni, ki so jih podelili danes, potegovalo 44 najboljših inovacij.

Šestnajstčlanska komisija je inovacije ocenila na podlagi prijav in njihovih zagovorov ter dodelila osem zlatih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje, 26 srebrnih priznanj, štiri bronasta priznanja in štiri priznanja za prispevek na področju inovativnosti. Med dodatnimi nominiranimi inovacijami je dodelila še dve posebni priznanji za letošnji posebni izziv - razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja.

Zlato priznanje so letos prejeli Adria Mobil za novo generacijo vozil za kampiranje, Domel za nove motorje visokih moči z najvišjimi izkoristki, ETI Elektroelement in Razvojni center Enem novi materiali za novo generacijo plastičnih podstavkov za talilne vložke ter Krka za prvo generično zdravilo s podaljšanim sproščanjem paliperidona na osnovi tehnologije osmotske črpalke.

Lek je prejel dve zlati priznanji, in sicer za kontinuiran in povezan postopek za čiščenje biofarmacevtikov ter za novo generacijo visokokakovostnega probiotika.

Zlati nagrajenci so tudi Mediainteractive Franc Dolenc s. p. (mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč) ter Titus Dekani in Lama Avtomatizacija (ekspanzijski steznik in razvoj stroja za vstavljanje novega spojnega okovja).

Posebni priznanji za mlado podjetje so podelili podjetju High Fly za inovativno električno plovilo, ki se dvigne nad gladino vode, in podjetju Evegreen za v celoti biološko razgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz odpada žitaric.

Kot je na podelitvi poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup, inovativnost niso le številke, ampak se temelji inovativnosti postavljalo v naši kulturi in odnosu do inovativnosti. "Če bomo znali še naprej graditi na inovacijski kulturi, se bo to odrazilo tudi na evropski inovacijski lestvici, kjer je Slovenija izgubila nekaj mest in stik z močnimi evropskimi inovatorkami," je dodal.

Poudaril je, da so Slovenci v tujini visoko cenjeni po strokovnosti, a obenem pozval k "še več poguma, močne volje in želje po medsebojnem sodelovanju".