c S
Predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja brez podpore koalicije začel zakonodajno pot 26.09.2019 07:06 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Levica je danes v DZ vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Med koalicijskimi partnerji, ki podpisov pod finančno neusklajen predlog niso prispevali, pa je bilo slišati kritike na samostojne poteze opozicijske stranke, s katero je vlada sklenila sporazum o sodelovanju.

Po napovedih je Levica v parlamentarno proceduro vložila predloge novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost.

S prvo novelo odpravljajo sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga nadomeščajo s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

Z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke.

Kot je razvidno iz obrazložitve predloga novel, bi s tem Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov.

"Vsebinsko smo zakon s koalicijo v večji meri uskladili in tudi finančni del smo v veliki meri močno zbližali," je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Pogajanja o financah se bodo nadaljevala naslednji teden. "Če se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi bilo zelo nevarno pustiti odprto finančno plat. Nenazadnje se lahko zgodi, da vlada pade," je povedal. Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Levici tudi pogojujejo podporo proračunu.

"Z našim predlogom bi z letom 2021 v javni zdravstveni sistem pripeljali 550 milijonov evrov. Zadnja realizacija prihodkov iz obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pravi 477 milijonov evrov. Zagotavljamo sredstva, ki ne le omogočajo vzdržnost, ampak tudi nadaljnji razvoj in širitev," je pojasnil poslanec Levice Miha Kordiš. Zaradi prenosa dopolnilnega zavarovanja v prispevne stopnje sicer nastaja izpad sredstev iz proračuna v višini 68,8 milijona evrov, je dodal Kordiš.

V Levici so pripravili tudi peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pričakujejo namreč lobiranje proti sprejetju predlaganih rešitev. Zato želijo s peticijo pokazati, "da to ni samo predlog Levice, ampak je predlog, za katerim stoji večina državljanov".

Med koalicijskimi partnerji pa je bilo slišati tudi opozorila o soliranju Levice. Prizadevanja za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trajajo že 16 let in vlada še nikoli doslej ni bila tako blizu uresničitvi tega, je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Zato je vsak korak, ki ga naredi kateri koli partner samostojno, korak stran od tega," je opozoril v odzivu na današnjo vložitev zakona Levice.

V LMŠ po njegovih besedah pričakujejo, da bodo tudi v Levici stopili korak nazaj, se usedli na pogajanja in poiskali še kakšne druge vire. Če sprejmejo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne določijo pa vira financiranja, bi se namreč lahko znašli v zagati. Nihče namreč ne zagotavlja, da bodo za sprejemanje zakonov, ki bi določili vire financiranja, prejeli dovolj glasov, je opozoril.

Na njegove izjave so se sicer kmalu potem ponovno odzvali v Levici. Kot je dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, gre za vprašanje politične volje. "Imamo zakon, s katerim se konceptualno koalicija strinja, finančni izračuni kažejo, da se ga da zapreti. Samo vprašanje je, ali želimo to na novembrski seji sprejeti," je dejal Vatovec.

Tudi v poslanski skupini DeSUS so poudarili, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podpirajo, vendar je to treba storiti na preudaren način in predvsem finančno vzdržen način, so zapisali za STA.

V poslanski skupini SAB so za STA poudarili spoštovanje koalicijske pogodbe in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Izpostavili pa so, da je pri tem ključna finančna vzdržnost rešitve.

To so izpostavili tudi na ministrstvih za finance in za zdravje. Na slednjem so poudarili, da mora biti ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odgovorna in javno finančno vzdržna, prav tako pa mora zagotavljati stabilno financiranje zdravstvenega sistema.