c S
Predlaganim spremembam pri usklajevanju transferjev bodo v Levici nasprotovali, v SDS pa jih ne bodo podprli 25.09.2019 15:48 Ljubljana, 25. septembra (STA) - DZ je v nadaljevanju današnjega dela seje prešel na obravnavo vladnega predloga sprememb zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki predvideva usklajevanje transferjev enkrat letno. Podporo predlogu so napovedali v koaliciji, NSi in SNS. V SDS ga ne bodo podprli, v Levici pa mu bodo nasprotovali.

Po predlogu, ki ga je predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, bi se transferji posameznikom in gospodinjstvom uskladili enkrat letno, in sicer 1. marca, z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu glede na podatke državnega statističnega urada. Tako bo višina uskladitve po navedbah vlade predvidljiva. Transferji se zdaj usklajujejo dvakrat letno, je povedal Božič. Predlog naj bi prinesel večjo preglednost, poenostavitev in pravno varnost, vsebinsko pa usklajevanja transferjev ne spreminja. Predlog bo po njegovih besedah prinesel tudi razbremenitev centrov za socialno delo in upravnih enot.

Opozoril je, da je bil predlog vložen v postopek, še preden so se transferji s 1. julijem uskladili za 2,4 odstotka. Glede na to številke o finančnih posledicah iz besedila predloga, ki je pred poslanci, ne držijo, je izpostavil.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je Nina Maurovič iz LMŠ povedala, da je predlog korak k manj zamudnim postopkom na centrih, pokojninskemu zavodu in upravnih enotah. Namen predloga je po navedbah SMC tudi, da se vsi od 34 različnih transferjev, ki se izplačujejo iz različnih blagajn, usklajujejo enotno. Za vse transferje posameznikom in gospodinjstvom bo letos namenjenih 1,25 milijarde evrov, je dejala Mojca Žnidarič in zavrnila očitke, da je predlog antisocialen.

Uvaja se celosten in pregleden način za izplačevanje transferjev, so navedli v SD. V SAB so pozvali ministrstvo, da se sredstva, ki se bodo morda privarčevala, porabijo smiselno. V DeSUS pa so ocenili, da predlagani način usklajevanja pomeni poenostavitev dela.

Predlog pomeni korak k debirokratizaciji socialnih predpisov, je dejala Iva Dimic iz NSi. Izrazila je pričakovanje, da se bodo na terenu okrepile skupine ljudi, ki se bodo posvetile pomoči potrebnim. Po oceni SNS so proračunski izdatki za socialne transferje sicer previsoki, vendar bodo predlog, po katerem bo usklajevanje transferjev enkrat letno, podprli, je napovedal Jani Ivanuša.

Predlog po opozorilu SDS nima enakih posledic za vse prejemnike transferjev, saj se znižujejo tako prejemki socialne narave kot tudi tisti, ki temeljijo na vplačanih prispevkih delavca za zavarovanje, denimo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti.

Najbolj pa so se predlogu uprli v Levici. 13,3 odstotka prebivalstva tvega revščino, je opozoril Miha Kordiš. Po njegovih besedah bo vlada zaradi predloga glede na besedilo, ki je pred poslanci, letos privarčevala približno šest milijonov evrov, v prihodnjem letu pa 5,6 milijona evro.

V Levici so vložili tudi predlog dopolnila, po katerem bi se spremenjeni način usklajevanja začel uporabljati 1. januarja v letu, ki sledi letu, v katerem bi bila stopnja tveganja revščine manj kot 6,7 odstotka. Primož Siter iz te poslanske skupine je dejal, da želijo z dopolnilom omiliti poglabljanje stisk pri najbolj ranljivih.

Prihranki, navedeni v predlogu sprememb, ki je pred poslanci, niso več relevantni, je ponovil državni sekretar Božič in povedal, da vlada dopolnila ne podpira.

Predlog torej nima ocene finančnih posledic in zato nima pogojev za obravnavo, je dejal Kordiš. Vendar je podpredsednik DZ Jože Tanko, ki je sejo vodil, dejal, da gre za ocene. Realizacija pa bo znana kasneje, je dejal in se odločil za nadaljevanje seje.

DZ bo o predlogu dopolnila in predlogu sprememb zakona glasoval v četrtek v okviru glasovanj.