c S
Santander oklestil vrednost svojega premoženja na Otoku 25.09.2019 15:28 London, 25. septembra (STA) - Španski bančni velikan Santander je danes sporočil, da bo zmanjšal knjigovodsko vrednost svoje britanske enote za okoli 1,5 milijarde evrov. Slabitev premoženja je posledica negotovosti, ki jo povzroča dogajanje okoli brexita, in sprememb bančnih pravil na Otoku.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Santanderju, brexit vnaša veliko negotovost in vpliva na britansko gospodarsko rast. Poleg tega se na Otoku soočajo z vse večjo konkurenco.

Predvsem pa španski bančni velikan beleži pomembne negativne učinke zaradi sprememb v regulaciji bank na Otoku. Po novih pravilih mora biti poslovanje s prebivalstvom ločeno od investicijskih aktivnosti banke.

Santander, ki je po tržni vrednosti delnic največja bančna skupina v območju evra, bo zmanjšano knjigovodsko vrednost britanske enote upošteval v poslovnem poročilu za tretje četrtletje. V skupini so prepričani, da slabitev ne bo imela vpliva na njihove srednjeročne cilje.

Velika Britanija je sicer Santanderjev tretji največji trg - za španskim in brazilskim.

Santander je v drugem četrtletju vknjižil 1,39 milijarde evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Padec je pripisal prestrukturiranju stroškov v Španiji in na Otoku.