c S
DZ za novelo zakona o avtorskih pravicah v korist invalidov 25.09.2019 13:51 Ljubljana, 25. septembra (STA) - DZ se je soglasno izrekel za sprejem vladne novele zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki omogoča izjeme pri uporabi avtorsko varovanih del za invalide v obsegu, ki ne bo v gospodarsko korist. Cilj je povečati dostop do avtorsko varovanih del za te osebe v prilagojenih formatih. Poslanci bodo o tem glasovali v četrtek.

Sprejem novele bo v slovensko zakonodajo z enoletno zamudo vnesel evropsko direktivo, ki bi med članicami EU po Marakeški pogodbi iz leta 2013 poenotila pravila o olajšanem dostopu do objavljenih del, zaščitenih z avtorsko in sorodnimi pravicami, za invalide.

Kot je na današnji obravnavi v DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štraus Podlogar, novela določa, kdo so upravičene osebe, ki bodo lahko dostopale do objavljenih del, ter jim omogoča dostop do knjig in drugih tiskanih del v formatih, ki bodo prilagojeni njihovim potrebam.

Rešitev so po njenih besedah predvideli v korist vseh invalidov ne glede na obliko invalidnosti zaradi enakopravne obravnave. Pri tem so, kot je dodala, dodatno posegli v avtorsko pravico, v katere se sme poseči le izjemoma, ker so ocenili, da je to potrebno zato, da bodo ranljivim prebivalcem omogočili lažji dostop do izobraževanja, dela in vstopa v družbo.

Poslanske skupine so soglasno napovedale podporo predlagani noveli, o kateri bodo glasovali v četrtek. Predstavniki posamičnih poslanskih skupin, Aleksander Reberšek (NSi), Marko Bandelli (SAB), Robert Polnar (DeSUS), Jani Ivanuša (SNS) in Edvard Paulič (LMŠ), so se strinjali, da bo poskrbela za boljše vključevanje slepih in drugih invalidov v družbo, če jim bo omogočila dela v dostopnem formatu, kot so Braillova pisava, e-knjige, zvočne knjige ali velik tisk.

Meira Hot (SD) je pri tem še opozorila, da bo treba področje še naprej spremljati in predvsem zagotavljati sredstva, ki bodo tem osebam omogočile varovana dela v primerni obliki. Gregor Perič (SMC) je pozval ministrstvo za kulturo, da bi čim prej objavilo seznam s kontakti pooblaščenih subjektov, ki bodo zagotavljali objavo v primernih formatih in distribucijo del v javnosti ter skrbeli za izmenjavo gradiva z drugimi članicami EU.

Boštjan Koražija (Levica) je pozval vlado, naj čim prej uredi tudi ostalo zakonodajo na tem področju. Marko Pogačnik (SDS) pa je še izpostavil, naj se vlada in ministrstvo pri prenosu direktiv v bodoče "resneje pogovorita" s ključnimi deležniki, saj se po njihovem vedenju v tem primeru niso sestali s predstavniki tistih, na katere se novela nanaša.