c S
Turistične destinacije v luči propada Thomasa Cooka štejejo izgube 25.09.2019 13:27 London, 25. septembra (STA) - Sredozemske turistične destinacije trepetajo pred višino izgub, ki jih bodo zabeležile zaradi propada britanskega potovalnega velikana Thomasa Cooka. Na udaru sta predvsem Španija in Grčija, kjer izpade prihodkov štejejo v več sto milijonih evrov. Iz Italije medtem že pozivajo k skupinski tožbi.

Britanski velikan Thomas Cook je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vzpostavil prakso, da hotelske račune svojih gostov poravna v roku 90 dni po odhodu, zato se mnogi sprašujejo, koliko neplačanih računov je ostalo po intenzivni poletni sezoni.

V Španiji, kjer ima Thomas Cook največ hotelov, 55, bi se po izračunih tamkajšnje turistične agencije Exceltur dolg povzpel na okoli 200 milijonov evrov, se bo pa številka zelo verjetno ustavila še višje. V Španiji je bil sicer Thomas Cook drugi največji organizator potovanj, lani je tja pripeljal 7,3 milijona turistov, kar je po izračunih AFP okoli devet odstotkov vseh obiskovalcev.

Velike izgube grozijo tudi Grčiji, kjer je časnik Naftemporiki ocenil, da gre za največji udarec državi po finančni krizi, ki je državo prizadela pred skoraj desetletjem. Grčija je namreč za britansko turistično podjetje predstavljala tretjo največjo destinacijo. Lani je Thomas Cook tja pripeljal 2,8 milijona turistov.

V grški turistični agenciji SETE so ocenili, da bi lahko izgube zaradi bankrota Thomasa Cooka nanesle med 250 in 500 milijonov evrov, združenje grških hotelirjev pa je ocenilo, da bi lahko bilo 300 milijonov evrov izgube. V Grčiji sicer turizem predstavlja 27 odstotkov BDP.

Thomas Cook ima v Grčiji štiri hotele, ki skupno zaposlujejo 640 ljudi. Tudi njihova usoda še ni znana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi italijanska turistična zveza Confindustria Alberghi je zapisala, da bo imel propad Thomasa Cooka "zelo močan" vpliv na tamkajšnji turistični sektor.

Predsednik italijanskega združenja turističnih organizacij Bernabo Bocca je dodal, da so jih kmalu potem, ko je odjeknila novica o propadu Thomasa Cooka, kontaktirali številni hoteli, ki so jim sporočili, da jim britanski velikan dolguje več deset tisoč evrov, v nekaterih primerih celo več sto tisoč evrov.

V Tuniziji je hotelska zveza sporočila, da jim je Thomas Cook pustil med 65 in 70 milijonov evrov neplačanih računov. Celo v Bolgariji, kamor je Thomas Cook letno pripeljal okoli 400.000 turistov, pričakujejo izgubo v višini okoli 36 milijonov evrov.

Nekoliko manjše bodo posledice v Maroku, kamor je Thomas Cook letno pripeljal 100.000 turistov od skupnih 12 milijonov turistov. "Učinke bomo lahko nadzorovali," je dejala državna sekretarka za turizem Lamia Boutaleb.

V luči velikih izgub je italijansko združenje turističnih organizacij Federalberghi sporočilo, da so že vzpostavili stike s partnerji iz vse Evrope glede morebitne skupinske tožbe.