c S
Avgusta padec proizvodnje električne energije 25.09.2019 11:46 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Proizvodnja električne energije v Sloveniji je avgusta dosegla 1145 gigavatnih ur (GWh). V primerjavi s predhodnim mesecem se je proizvodnja električne energije zmanjšala za 15 odstotkov, na letni ravni je bil padec devetodstoten, kažejo podatki statističnega urada.

Avgustovska poraba je dosegla 1115 GWh, kar je šest odstotkov manj kot v predhodnem mesecu.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je na mesečni ravni zmanjšala za 15 odstotka, v termoelektrarnah za 31 odstotkov. Jedrska elektrarna Krško je proizvedla približno toliko kot julija.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Skupna poraba goriv je zato avgusta v primerjavi z julijem upadla za 28 odstotkov.

Statistični urad je avgusta zaznal padec oskrbe s koksom za 30 odstotkov, rjavim premogom in lignitom za 29 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 27 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 25 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za šest odstotkov in dizelskim gorivom za šest odstotkov.

Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem je narasla za 51 odstotkov, zemeljskim plinom za 13 odstotkov in motornim bencinom za pet odstotkov.

Slovenija je avgusta sicer uvozila 648 GWh, izvozila pa 649 GWh električne energije.