c S
Na posvetu o upravljanju zdravstvenega sistema poudarili pomembnost kakovostnih podatkov 25.09.2019 11:45 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Strokovnjaki s področja medicine, zdravstvene nege in vodenja zdravstvenih zavodov na današnjem zdravstvenem posvetu iščejo odgovore, kako učinkovito upravljati zdravstveni sistem na podlagi podatkov. Med drugim je bilo slišati, da so prvi korak za to točni in ustrezni podatki.

Eden od ključnih načinov za izboljšanje delovanja slovenskega zdravstvenega sistema je odločanje in upravljanje na podlagi podatkov, kar je eden izmed ključnih ciljev zdravstvene reforme, je poudaril generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj.

Kot plačnik zdravstvenih storitev na ZZZS to najbolj pogrešajo na področju strategije razvoja slovenskih bolnišnic za naslednja leta. "Vsi se zavedamo, da bi morale biti bolnišnice preoblikovane, specializirane v smer koncentracije znanja in bolnikov, da bi zadostili standardom kakovosti in varnosti, ki pritičejo današnjemu času in načinu življenja. Vendar praksa kaže, da se tovrstnih korakov lotevamo premalo premišljeno ali celo brez podlage," je dejal.

Ob tem je izpostavil primer dobre prakse na ZZZS, ki je letos na podlagi lanskih podatkov o številu bolnikov, poteku in načinu zdravljenja ter dostopnosti prenovil obračunske modele na področju dermatologije.

Tudi po besedah državne sekretarke Simone Repar Bornšek se na ministrstvu za zdravje zavedajo, da v zdravstvu brez ustreznih in pravilnih podatkov med drugim ni mogoče doseči skrajševanja čakalnih dob, povečanja finančnih sredstev in povečanja učinkovitosti javne zdravstvene mreže.

"Napake v tem procesu lahko povzročijo nepopravljivo škodo na področju stabilnosti in vzdržnosti zdravstvenega sistema," je poudarila v uvodnem delu posveta. Zato na ministrstvu potekajo aktivnosti za zagotovitev točnih in pravih podatkov, ki bodo podlaga za oblikovanje odločitev.

Celodnevni posvet Upravljanje zdravstvenega sistema na podlagi podatkov se bo zaključil s popoldansko okroglo mizo z naslovom Kje smo na poti do rezultatov oskrbe?.