c S
Poraba vode v industriji lani porasla za skoraj petino 25.09.2019 11:02 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Za industrijske dejavnosti je bilo lani porabljenih 92,38 milijarde kubičnih metrov vode, kar je 18 odstotkov več kot predlani. 99 odstotkov te vode je bilo uporabljene za oskrbo z električno energijo, plinom in paro. Nazaj v okolje je bilo izpuščenih 780 milijonov kubičnih metrov vode oz. 3,6 odstotka več kot predlani.

Kot so zapisali na statističnem uradu, je bilo lansko leto v primerjavi z letom 2017 v Sloveniji hidrološko ugodnejše, kar se je odražalo tudi v povečani porabi vode v industrijskih dejavnostih.

Brez upoštevanja vode, porabljene v oskrbi z električno energijo za pogon turbin, je bilo lani v industrijskih dejavnostih uporabljenih 947 milijonov kubičnih metrov vode. 744,4 milijona kubičnih metrov te vode so uporabili v dejavnosti oskrbe z električno energijo, od tega pretežni del za hlajenje. V predelovalnih dejavnostih so uporabili 201,3 milijona kubičnih metrov vode, v rudarstvu in v oskrbi z vodo pa skupno 1,2 milijona kubičnih metrov vode.

Večina vode, ki so jo industrijski obrati lani izpustili nazaj v okolje, je bila le toplotno onesnažena. Od preostalih 73 milijonov kubičnih metrov odpadne vode je bilo pred izpustom prečiščenih 24 milijonov kubičnih metrov, preostalih 49 milijonov kubičnih metrov pa ni bilo prečiščenih.

Industrijska podjetja so lani prečistila skupno 24,2 milijona kubičnih metrov odpadne vode. Največ - 9,4 milijona kubičnih metrov - so prečistila mehansko-kemično-biološko, 6,4 milijona kubičnih metrov mehansko-kemično, 5,8 milijona kubičnih metrov mehansko, 1,1 milijona kubičnih metrov mehansko-biološko, en milijon kubičnih metrov pa biološko. Preostala odpadna voda je bila pred izpustom prečiščena po drugih postopkih prečiščevanja.