c S
Na razpisu za spodbujanje kreativnih kulturnih industrij izbranih 30 projektov 25.09.2019 09:25 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Ministrstvo za kulturo je preko razpisa za spodbujanje kreativnih kulturnih industrij za sofinanciranje izbralo 30 projektov. Za izvedbo prvega tovrstnega javnega razpisa je bilo predvidenih 880.000 evrov, za projekte iz vzhodne in zahodne kohezijske regije je bilo počrpanih 783.820 evrov, zato se bo 96.180 evrov preneslo na nov razpis.

Na spletni strani ministrstva so minuli teden objavili rezultate javnega razpisa Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij Center za kreativnost 2019. Gre za prvi tovrstni razpis v Sloveniji, ki spodbuja razvoj kreativnih industrij in tesnejše sodelovanje kulturno-kreativnega sektorja z gospodarstvom, pri čemer sektorja nastopata kot enakovredna partnerja.

Razpis, ki je bil prvič objavljen 1. marca, je naletel na izjemno zanimanje potencialnih prijaviteljev, so zapisali na ministrstvu. V sklopu podpornih aktivnosti, ki jih je izvajala Platforma Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, se je predstavitev, izobraževanj in individualnih svetovanj v Ljubljani, Kopru, Novem mestu in Mariboru udeležilo več kot 500 zainteresiranih udeleženk in udeležencev.

O velikem zanimanju kulturno-kreativnega sektorja in gospodarstva priča tudi število prijaviteljev. Na prvi razpis je prispelo 150 prijav projektov iz ciljnih področij kulturno-kreativnega sektorja. Veliko projektov se ukvarja s trajnostnim razvojem in pozitivnimi učinki v družbi.

Ob prvi objavi je bilo za sofinanciranje izbranih 30 projektov, 18 prijaviteljev prihaja iz vzhodne, 12 pa iz zahodne kohezijske regije. Kot še piše v sporočilu za javnost, bo ministrstvo jeseni organiziralo javno predstavitev izbranih projektov in prijaviteljev.

Do konca leta 2022 se bo zvrstilo še več tovrstnih razpisov, naslednji bo objavljen še to jesen. Ministrstvo za kulturo si bo sicer prizadevalo, da se bo tovrstna podpora kulturno-kreativnemu sektorju nadaljevala tudi v novi finančni perspektivi, torej po letu 2022, še piše v sporočilu za javnost.