c S
Cene nafte že tretji dan navzdol 25.09.2019 08:37 Singapur, 25. septembra (STA) - Cene nafte v azijskem trgovanju že tretji dan nazadujejo. Analitiki današnje padce povezujejo z informacijami o povečanih zalogah nafte v ZDA. Rast rezerv je pokazatelj zmanjšanega povpraševanja ali prevelike ponudbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 56,98 dolarja, kar je 31 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 45 centov so se pocenile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 62,65 dolarja.

Ameriški naftni inštitut API je v torek objavil, da so se ameriške zaloge surove nafte minuli teden povečale za 1,38 milijona sodov. Danes bodo ameriške oblasti objavile še uradne podatke o zalogah. Analitiki pričakujejo, da bodo vladne številke razkrile rahel upad zalog.

Na naftnem trgu odmevajo tudi nedavne kritike Kitajske, ki si jih je znova privoščil ameriški predsednik Donald Trump. Drugo največje gospodarstvo na svetu je pred Generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku obtožil nepoštenega poslovanja. ZDA in Kitajska se sicer pripravljata na nov krog trgovinskih pogovorov; začel naj bi se v začetku naslednjega meseca.