c S
V združenju zdravstvenih zavodov pripravili vzorec pogodbe za izplačila nagrad družinskim zdravnikom 25.09.2019 07:11 Ljubljana, 24. septembra (STA) - V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so pripravili vzorec podjemne pogodbe za izplačilo dodatka bolj obremenjenim zdravstvenim timom družinske medicine po aneksu dve k splošnemu dogovoru. Skupaj z mnenji ministrstev za javno upravo in za delo ter finančne uprave so ga že posredovali zdravstvenim zavodom, so pojasnili za STA.

Vlada je aneks dve sprejela julija, z njim so se odzvali na opozorila preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki so na težave opozarjali tudi s kolektivnimi odpovedmi. Izplačilo nagrad naj bi zdravstveni timi prvič dobili septembra ob avgustovski plači.

Na ministrstvu za zdravje so jih napotili na izplačilo prek podjemnih pogodb, a so v zdravniškem sindikatu Fides in v vodstvih nekaterih zavodov ocenili, da tak način ni primeren in celo, da bi bil nezakonit. V združenju so sicer že pred dnevi ocenili, da navodilo ministrstva ni nezakonito.

Na Finančni upravi RS (Furs) so medtem spomnili, da zakon o zdravstveni dejavnosti dovoljuje sklepanje podjemnih pogodb, ko gre za opravljanje zdravstvenih storitev v okviru posebnih programov, ki jih potrdi minister za zdravje in je zagotovljen vir financiranja.

V združenju sicer ne razpolagajo s podatki, v katerih zdravstvenih domovih so timom že izplačali nagrajevanje, ki glede na obremenjenost lahko znaša od štiri do 20 odstotkov osnovne plače.

Avgustovski dodatek na podlagi sklepa o posebnih programih na primarni ravni pa so že izplačali v Zdravstvenem domu Ljubljana. Kot so pojasnili za STA, so z zaposlenimi sklenili podjemne pogodbe. "Dodatek smo izplačali 129 zdravnikom in 146 medicinskim sestram v skupnem znesku 105.000 evrov bruto bruto. Zneski za izplačilo so zelo različni glede na izpolnjevanje kriterijev in obseg programa, ki ga zaposleni izvaja," so zapisali.

V mariborskem zdravstvenem domu bodo, kot so napovedali pred dnevi, dodatek v skladu z usmeritvijo ministrstva izplačali prek podjemnih pogodb. Te v njihovem zavodu izplačujejo zadnji delovni dan v mesecu za pretekli mesec.