c S
Na kratko iz gospodarstva 25.09.2019 07:11 Ljubljana, 24. septembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Rating, ki se ukvarja z odkupom terjatev, je vložila tožbo na razveljavitev poenostavljene prisilne poravnave Electe Inžerininga. Če bo sodišče tožbi ugodilo, se podjetju v lasti družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne bo uspelo rešiti za dobrih 13 milijonov evrov dolgov, saj bi ga to pahnilo v stečaj, danes piše portal Siol. Država se je medtem v imenu ljubljanskega okrožnega sodišča kot upnika pritožila na sklep o potrditvi poenostavljene prisilke Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, ki se je želelo rešiti sedem milijonov evrov dolgov.

KF Finance iščejo kupce proizvodno skladiščnega kompleksa nekdanje tovarne Lipa v industrijski coni Ajdovščina. Bruto površina znaša 22.991 kvadratnih metrov, nepremičnina je na voljo za nakup v celoti oz. za najem poljubnega prostega dela. Del objekta je oddan za daljše obdobje v skladiščne namene, preostali del v skupni površini 8156 kvadratnih metrov pa je na voljo za najem, izhaja iz oglasa, danes objavljenega v časniku Finance.

Ljubljanska borza je sporočila, da je 16. septembra sprejela nova pravila trga SI Enter, namenjenega izdajam vrednostnih papirjev malih in srednje velikih podjetij, ki bodo začela veljati 1. oktobra. Z njimi se uvaja možnost trgovanja s svežnji. Borza je zato opravila izredno revizijo minimalne vrednosti posla s svežnjem skladno z določbami pravil trga SI Enter ter določila, da znaša minimalna vrednost poslov s svežnji na trgu 130.000 evrov za vse lastniške vrednostne papirje in za komercialne zapise ter 1,5 milijona evrov za druge obveznice.

Družba Melamin je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila, da je družba Prva osebna zavarovalnica, ki je prek Skupine Prva v lasti družbe Dej oz. njene lastnice Alenke Žnidaršič Kranjc, po novem lastnica 5,26 odstotka glasovalnih pravic v kočevskem kemičnem podjetju, sicer enem vodilnih svetovnih proizvajalcev v niši modificiranih mehanskih smol za lakarsko in gumarsko industrijo.

Revija IRT3000, družba Mediade in ostali sodelujoči partnerji so objavili razpis za drugi slovenski izbor inženirka leta, katerega namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Kandidatke lahko organizacije ali posamezniki predlagajo do 15. oktobra. Prijava poteka preko obrazca na spletni strani www.inzenirka-leta.si, kjer bo novembra objavljenih 10 nominirank, priznanje inženirka leta pa bodo podelili na slovesnosti 8. januarja 2020 v Cankarjevem domu, so sporočili iz podjetja Mediade.