c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro 25.09.2019 07:11 London/Frankfurt/Pariz, 24. septembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, vlagatelji pa so povpraševali predvsem po delnicah turističnih družb, katerih tečaji so šli med redkimi v pozitivno smer. Cene nafte so se še znižale, tečaj evra pa se je okrepil.

"Delnice turističnih družb so se vnovič dražile na krilih stečaja potovalnega koncerna Thomas Cook," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal nek borzni posrednik v Frankfurtu. Danes se je dogajanje v panogi še zaostrilo, pred propadom se je znašla tudi slovenska letalska družba Adria Airways. Ker je posledično pričakovati podražitev letalskih vozovnic, so se delnice turistične družbe Tui podražile za sedem odstotkov, letalske družbe Lufthansa pa 3,3 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,14 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3532,05 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,29 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,04 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,47 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,02 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,06 odstotka. V Milanu je medtem indeks FTSE MIB zabeležil 0,01-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,72 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,23 odstotka vrednosti, medtem ko tehnološki indeks Nasdaq beleži 0,70-odstoten padec.

Tečaj evra se je danes uspel nekoliko oddaljiti od izgub, ki jih je utrpel v ponedeljek. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1005 dolarja, kar je nekaj več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1003 dolarja oz. 0,18 centa višje kot v ponedeljek.

Pozornost na naftnem trgu je bila tudi danes usmerjena v Savdsko Arabijo, cene nafte pa so se vnovič znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,93 dolarja, kar je 71 centov manj kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 91 centov na 63,86 dolarja.