c S
DZ danes o spremembah kazenskega zakonika in zakona o usklajevanju socialnih transferjev 25.09.2019 07:44 Ljubljana, 25. septembra (STA) - DZ bo imel v današnjem delu redne seje na mizi predloga dopolnitve kazenskega zakonika in sprememb zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. S prvim NSi predlaga ureditev, po kateri kazniva dejanja spolne zlorabe ne bi zastarala, z drugim pa vlada predlaga enkratno usklajevanje socialnih transferjev.

O predlogu dopolnitve kazenskega zakonika bodo poslanci v okviru prve obravnave opravili splošno razpravo. V NSi rešitev, po kateri kazniva dejanja spolne zlorabe ne bi zastarala, predlagajo, ker si žrtve pogosto dolgo ne upajo spregovoriti o zlorabi. Zastaranje, ki je zdaj predvideno v od 10 do 30 letih, tako omogoča, da storilci ob tem, ko žrtve dolgo ne spregovorijo, uidejo roki pravice, je ob predstavitvi predloga v DZ povedal predsednik NSi Matej Tonin.

"Z vložitvijo tega zakona želimo v NSi zelo jasno sporočiti, da vsekakor ne bomo tolerirali ne prikrivanja in ne ustrahovanja," je povedal. Ukrep po njegovih besedah ni usmerjen le k pregonu storilcev, ampak tudi k zaščiti žrtev. Gre sicer za neretroaktivno spremembo zakona, ki kot taka ne bi imela vpliva na žrtve spolnih zlorab, ki so se že zgodile.

S predlogom sprememb zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki je v drugi obravnavi, želi vlada med drugim določiti poenoteno usklajevanje transferjev enkrat letno, kar naj bi prineslo večjo preglednost, poenostavitev in pravno varnost.

Predlog določa, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom uskladijo enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije, s čimer bo višina uskladitve vnaprej predvidljiva.