c S
Levica s svojim predlogom ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 25.09.2019 07:42 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Poslanska skupina Levica bo danes v DZ vložila predlog zakona, s katerim želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V Levici z uresničitvijo tega ukrepa še letos pogojujejo tudi podporo državnemu proračunu. Vendar pa se s koalicijo doslej niso uspeli uskladiti glede finančne konstrukcije prenosa dopolnilnega v obvezno zavarovanje.

Po ponedeljkovih usklajevanjih je bilo med izračuni Levice in vlade še okoli 67 milijonov evrov razlike, je pojasnil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Ker za zdaj s koalicijo niso našli skupnega jezika, bodo danes vložili svoj predlog zakona.

Sporazum vlade o sodelovanju z Levico namreč predvideva, da se zakon v postopek vlaga v septembru in dokončno sprejme v novembru. Vatovec je ob tem poudaril, da bo po vložitvi predloga zakona do obravnave predvidoma na novembrski seji še čas za usklajevanje podrobnosti.

Tako Levica kot koalicija se zavzemata za to, da vzporedno dorečejo tako zakonodajo, ki predvideva prenos zavarovanja, kot zakonodajo, ki ureja vire financiranja. V LMŠ sicer menijo, da bi bilo treba prenos dopolnilnega zavarovanja urejati v povezavi z drugimi nujnimi zakoni, denimo o dolgotrajni oskrbi in davčnim prestrukturiranjem.

Da bi širili področje ukinitve dopolnilnega zavarovanja na celotno zdravstveno reformo, pa v Levici ne pristajajo. Uresničitev ukrepa pričakujejo še letos, sicer po napovedih ne bodo podprli državnega proračuna.

Takšen scenarij sprejetja proračuna vsaj v prvem glasovanju verjetno ne bi ogrozil. Bi pa utegnilo zamajati prihodnje sodelovanje Levice z manjšinsko vlado premierja Marjana Šarca, sploh če proračun po morebitnem vetu DS v drugem glasovanju ne bi prejel zadostne večine.