c S
Zaradi Adrijinih težav zaskrbljeni tudi gospodarstveniki 24.09.2019 15:03 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Težave Adrie Airways, ki je zaradi finančnih težav za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij, sive lase povzročajo tudi gospodarstvenikom. Bolj kot na lastne nevšečnosti zaradi odpovedi letov opozarjajo na veliko gospodarsko škodo, ki bi jo zaradi tega lahko utrpela država.

Kot je za STA povedal izvršni direktor SBC Goran Novković, od svojih članov niso dobili informacij o morebitnih nevšečnostih zaradi Adrijinih težav. "Vemo pa, da nekatere agencije in naši člani že nekaj časa izbirajo druga letališča," je dodal.

V septembrskem izvodu revije SBC Podjetnik, ki je namenjena predvsem članom, so sicer pripravili pregled pravic potnikov v primeru zamude ali odpovedi leta. Uredba EU o pravicah letalskih potnikov namreč določa pravice, ki jih imajo potniki v primeru odpovedi letov ali zamud na letališčih v EU, na katera ali s katerih potujejo z letalskim prevoznikom iz EU.

Adrijine težave so po mnenju Novkovića slaba novica tudi za državo, saj bo več potnikov v tujino odhajalo iz tujih letališč. "Čudno je, da se ni kdo odzval že prej in pomagal v državo pripeljati alternativnih ponudnikov letalskih prevozov," je dejal.

V trenutnih razmerah bi od vlade pričakoval "zelo močno hitro akcijo za iskanje alternativnih rešitev". "Tudi glede na to, da so bile nekatere Adrijine povezave kar dobro zasedene, bi zanimanje moralo obstajati," je dodal Novković.

Ukrepanje vlade pričakuje tudi Turistično gostinska zbornica Slovenije. Kot so navedli za STA, lahko le obžalujejo razmere, v katerih se je znašla Adria. "Ob tem z veliko zaskrbljenostjo pričakujemo slabe posledice za slovenski turizem," so poudarili.

Ocenjujejo, da bo najbolj ogrožen razvoj turizma na Gorenjskem in v Ljubljani, saj imata ti destinaciji največ letalskih gostov. "Že prej smo zaradi majhnega obsega linij domačega letalskega prevoznika v turizmu trpeli veliko gospodarsko škodo, v prihodnje pa nam bodo pravzaprav odrezana krila," so še zapisali in vlado pozvali k pomoči pri ohranitvi Adrie.

Eno od podjetij, ki zaradi odpovedi letov že občutijo težave, je S&T Slovenija. Kot je ob robu današnjega srečanja z novinarji v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji dejal predsednik uprave S&T Slovenija Sašo Berger, jim posebne težave predstavljajo leti v države zahodnega Balkana. Če se bodo Adrijine težave nadaljevale, načrtujejo uporabo drugih letališč, kot so beneško, tržaško in zagrebško.

Adria Airways je zaradi finančnih težav za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij; ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu.

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati.