c S
Zreški Unior z novo robotizirano linijo 24.09.2019 14:37 Zreče, 24. septembra (STA) - Zreško podjetje Unior, ki letos obeležuje stoletnico delovanja, se je ob okroglem jubileju lotilo tudi novih velikih investicij. Za te so doslej porabili 5,1 milijona evrov, kar je 860.000 evrov več kot v enakem obdobju lani. Največja investicija je skoraj štiri milijone evrov visok vložek v povsem robotizirano kovaško linijo v programu odkovkov.

Kot so sporočili iz zreške družbe, je nova linija namenjena kovanju ojnic za motorje osebnih vozil in je sestavljena iz več medsebojno povezanih strojev. Unior je že pred omenjeno naložbo veljal za tretjega največjega proizvajalca ojnic v Evropi, zdaj pa načrtujejo, da bi prišli na drugo mesto, kar ji z novo robotsko linijo, ki trenutno deluje na 70 odstotkih pričakovane produktivnosti, lahko uspe.

Popolnoma avtomatizirano robotsko linijo krmili centralni Siemensov računalnik, ki komunicira s krmilniki na posameznih strojih v liniji. Vitalni stroji so nemške izdelave, izdelovalec preše za vroče obrezovanje pa prihaja s Češke.

Unior je zadnjih 30 let pomemben razvojni partner evropske avtomobilske industrije in danes kar 95 odstotkov svojih izdelkov izvozi v tujino. Sodi med deset največjih zaposlovalcev v Sloveniji in svojo prihodnost vidi v usmerjanju na tuje trge. Kljub čvrsti prisotnosti na njih, si želi izvoz še povečati. Nova robotska linija je še v poskusnem ciklu, pričakovana produktivnost pa naj bi dosegla kar 400.000 odkovkov mesečno.

Sicer pa v podjetju glede na uspešnost investicije že v kratkem načrtujejo podobno avtomatizirano kovaško linijo, a je njena postavitev odvisna od stabilnosti mednarodnega poslovnega okolja, so še pojasnili v Zrečah.

Unior je do polletja na ravni skupine ustvaril 9,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 4,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki orodjarske skupine so se ustavili pri 132,1 milijona evrov, kar je 4,9 odstotka več kot lani.