c S
V ospredju poslovnega srečanja Seemeet tudi letos digitalne tehnologije 24.09.2019 14:03 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Maribor bo oktobra znova gostil mednarodno poslovno srečanje Seemeet Slovenia, na katerem se bodo v dveh dneh zvrstila predavanja in poslovni sestanki. Kot je povedal direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič, bo poudarek med drugim na podjetjih s področja digitalizacije industrijskih procesov in IKT.

Četrto izvedbo dogodka, katerega glavni namen je podjetja iz jugovzhodne Evrope povezati med seboj in s podjetji iz severozahodne Evrope, skupaj pripravlja več regionalnih razvojnih agencij, vodilno vlogo pa je prevzel Razvojni center Novo mesto. Podprla sta ga tudi agencija Spirit Slovenija ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prvi dan srečanja, ki ga bo Maribor gostil tretje leto zapored, bodo začeli z motivacijsko konferenco s predavatelji, v popoldanskem delu pa bodo prvi t. i. B2B sestanki, torej sestanki med posameznimi podjetji. Predvidenih je sedem na udeleženca. Naslednji dan bodo izvedli še preostalih osem sestankov na udeleženca.

Organizatorji so se odločili, da bodo tudi letos poseben poudarek namenili podjetjem s področja digitalizacije industrijskih procesov, informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) in predelovalne industrije. Najbolj zastopana bodo podjetja iz kovinskopredelovalne in avtomobilske industrije ter IKT sektorja, je povedal Bratkovič.

"Letos bo na dogodku prisotna tudi Yaskawa, in sicer z dvema podjetjema: Yaskawa Ristro in Yaskawa Europe Robotics. Na letošnjem Seemeetu bo iskala nove poslovne partnerje in dobavitelje. Še posebej jih zanimajo dobavitelji, ki se ukvarjajo z varjenjem, struženjem, frezanjem, krivljenjem, rezkanjem, laserskim izrezovanjem, izdelavo ulitkov in mehansko obdelavo ter elektro instalaterstvom. Prav tako iščejo dobavitelje jermenov, jermenic, zobnikov in tesnil," je pojasnil.

Urnik sestankov oblikujejo na enak način kot v preteklih letih. Vsi udeleženci po zaprtju registracije dobijo povabilo k izbiri sogovornikov, podporni informacijski sistem pa nato na podlagi želja vseh udeležencev oblikuje urnike.

"To se je do sedaj izkazalo za primerno in je bilo dobro sprejeto. Udeleženci imajo možnost opraviti do 15 sestankov v dveh dneh, vsak sestanek traja približno 25 minut," je pojasnil Bratkovič.

Po pričakovanjih organizatorjev bodo 40 do 50 odstotkov vseh udeležencev predstavljala tuja podjetja, kar je po njegovem mnenju zelo dobra priložnost za internacionalizacijo slovenskih podjetij.

"Razmeroma visoka udeležba tujih organizacij uvršča dogodek Seemeet na posebno mesto na zemljevidu mednarodnega poslovnega mreženja. Nenazadnje gre za največji dogodek poslovnega mreženja v Sloveniji. Predvsem za manjša podjetja, ki težje prihajajo do tovrstnih stikov, je ta dogodek izjemna priložnost," je prepričan.

Prijave so odprte do nedelje. Trenutno je prijavljenih 120 udeležencev iz več kot 100 podjetij iz 11 držav. "Že sedaj kaže, da bomo presegli lanske številke, sicer pa tudi letos pričakujemo naval prijav še v zadnjem tednu," je povedal Bratkovič.

Udeleženci so Seemeet v primerjavi z drugimi dogodki po njegovih navedbah ocenili nad pričakovanji, znani so jim tudi konkretni posli, sklenjeni kot posledica mreženja na dogodku. "Zaradi tega se mnogi udeleženci vračajo, po lanskoletni anketi jih je 87 odstotkov izrazilo željo po ponovni udeležbi," je dodal.

To, da bo dogodek gostil Maribor, ima za vzhodno kohezijsko regijo po njegovem mnenju velik pomen. "Regionalne razvojne agencije vzhodne kohezijske regije smo s skupno organizacijo dokazale, da lahko večji preboj in prepoznavnost tako posameznih regij kot celotne vzhodne kohezijske regije omogočimo s povezovanjem in skupnim nastopom. Agencije veliko svojega dela vložimo v privabljanje domačih in tujih vlagateljev ter tako poskušamo zmanjšati razvojni zaostanek v primerjavi z zahodnim delom Slovenije," je poudaril.

Prednosti sodelovanja se po njegovih besedah kažejo tudi pri podpori s strani agencije Spirit. Agencija lahko namreč prek svoje mreže podjetjem nudi hitrejši prodor na tuja tržišča, razvojne agencije, ki so prisotne na terenu, pa lahko učinkoviteje zagotavljajo konkretno podporo podjetjem. "Z združitvijo moči pa so rezultati najboljši," je še poudaril Bratkovič.