c S
Aktualno in nekdanje vodstvo Volkswagna obtoženo tržnih manipulacij 24.09.2019 13:38 Berlin, 24. septembra (STA) - Nemško tožilstvo je zoper prvega moža Volkswagna Herberta Diessa, nekdanjega šefa Martina Winterkorna in predsednika nadzornega sveta Hansa Dietera Pötscha vložilo obtožnice, ki jih bremenijo tržnih manipulacij. Gre za najnovejši udarec Volkswagnu v povezavi z afero dieselgate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo v Braunschweigu je prepričano, da je omenjena trojica kapitalske trge o znatnih izplačilih, povezanih z afero dieselgate, namerno obvestila prepozno in tako nezakonito vplivala na vrednost delnic podjetja. Poteza tožilstva pomeni, da trojico čaka sojenje, podobno kot nekdanjega šefa Volkswagnove hčerinske družbe Audi Ruperta Stadlerja.

Volkswagen je leta 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela, da so avtomobili v času testiranj proizvedli manj škodljivih izpušnih plinov kot pri dejanski vožnji.

Diess, Winterkorn in Pötsch po prepričanju tožilstva investitorjev niso pravočasno obvestili o morebitnih finančnih tveganjih, ki so pretila podjetju. Diess sicer Volkswagen vodi od aprila lani, a se je podjetju kot vodja za blagovno znamko pridružil že leta 2015. Septembra je za AFP dejal, da bo odstopil s položaja, če bo zoper njega vložena obtožnica.

Winterkorn, ki je podjetje vodil od leta 2007, pa je položaj zapustil kmalu po izbruhu afere. Kot še poroča AFP, je tožilstvo v Braunschweigu pred vložitvijo obtožnic preiskovalo 40 ljudi.

Po aferi dieselgate so se sicer številni vlagatelji odločili za skupinsko tožbo, s katero od Volkswagna terjajo devet milijonov evrov, lastniki Volkswagnovih vozil pa bodo odškodnino terjali na sojenju, ki bo steklo 30. septembra.