c S
AmCham Slovenija napoveduje nadaljnja prizadevanja za krepitev sodelovanja 24.09.2019 13:37 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija) si bo tudi v prihodnje prizadevala za krepitev dialoga in tako za nadaljnje izboljšanje poslovnega okolja, je na srečanju z novinarji poudaril njen novi predsednik Sašo Berger. Temu je namenjena tudi investicijska in razvojna konferenca, ki jo prihodnji teden pripravljajo v Ljubljani.

AmCham Slovenija je po Bergerjevih besedah "izjemna organizacija z odličnimi člani in ekipo". "AmChamove vrednote se skladajo z mojimi osebnimi in z vrednotami družbe S&T Slovenija," je poudaril predsednik uprave S&T Slovenija Berger, ki so mu člani AmCham Slovenija v začetku meseca podelili dveletni mandat.

Kot novi predsednik zbornice si bo prizadeval za krepitev dialoga z gospodarstvom, državo in civilno družbo, saj lahko le tako še izboljšamo poslovno okolje v Sloveniji, je dejal. Posebej je izpostavil varnost v širšem pomenu besede, saj lahko po njegovem mnenju le varno okolje predstavlja temelj za razvoj novih idej in gospodarski preboj.

Na vprašanje, kako gleda na trenutno gospodarsko politiko ZDA, je odgovoril, da namen zbornice ni vpletanje v politična razmišljanja. "Njen namen je predvsem oblikovati ideje in ustvarjati okolje, v katerem se da sodelovati in pripravljati dobre rešitve ter s tem krepiti gospodarsko okolje," je poudaril.

To je izpostavila tudi generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica organizacije AmChams in Europe Ajša Vodnik. "Zelo zagovarjamo prosto trgovino. Ker so tako AmChami v posameznih državah kot AmChams in Europe kot krovna organizacija apolitični, nikoli ne kritiziramo posameznih politik, poskušamo pa s konstruktivno kritiko izpostaviti svoje predloge," je poudarila.

Za spremembe na bolje, za katere si prizadevajo, po njenih besedah niso dovolj razprave na politični ravni, temveč je treba vanje vključiti tudi civilno družbo in predvsem znanost.

Prihodnji teden AmCham Slovenija v sodelovanju z agencijo Spirit Slovenija v Ljubljani pripravlja peto investicijsko in razvojno konferenco Business Bridge, na kateri se bodo zbrali poslovneži, vlagatelji, predstavniki države in diplomatski zbor.

V okviru dvodnevne konference bodo med drugim razpravljali o izzivih vodenja družinskega podjetja ter o strategijah, smernicah, trendih in pristopih vlagateljev pri izbiri naložbenih ciljev. Beseda bo tekla tudi o povezovanju lokalnih in globalnih podjetij, sodelovanju korporacij in startupov ter o receptih za uspešen prodor na globalni trg.

Med udeleženci je Vodnikova med drugim izpostavila predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, veleposlanico ZDA v Sloveniji Lyndo C. Blanchard, izvršno direktorico družbe Rothschild Arielle Malard de Rothschild ter predsednika in generalnega direktorja Weiler Corporation Chrisa Weilerja.

Na konferenci bodo med drugim tudi član nadzornega odbora finančne skupine KGAL Gregory Ingram, partner družbe Dentons Rob Irving, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile Dejan Turk, predsednik uprave Nove KBM John Denhof ter predsednik korporacije American World Services Steven K. Lanier.