c S
V nemškem gospodarstvu septembra bolje razpoloženi 24.09.2019 11:52 Berlin, 24. septembra (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je septembra nekoliko izboljšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je na mesečni ravni zvišal z 94,3 na 94,6 točke. Rast je predvsem posledica boljše ocene trenutnih razmer, medtem ko so pričakovanja glede prihodnosti znova upadla.

Kot so sporočili iz Ifa, se je razpoloženje poslabšalo v proizvodnem sektorju in trgovini, kjer sta se kazalnika ustavila pri vrednostih -6,4 točke in -3,7 točke, potem ko sta bila avgusta pri -6, in -2,4 točke.

"Razpoloženje v proizvodnem sektorju ima samo eno smer - navzdol. Podjetja so spet manj zadovoljna s trenutnimi razmerami, pesimistična so tudi pričakovanja glede prihodnjih mesecev," je poudaril predsednik Ifa Clemens Fuest in dodal, da trenutna naročila in proizvodni načrti ne obljubljajo svetlejše prihodnosti.

Tudi v trgovini niso zadovoljni ne s trenutnimi razmerami ne z obeti za prihodnje mesece. Pričakujejo namreč, da se bo obseg poslovanja še skrčil.

Medtem so v storitvah in gradbeništvu bolje razpoloženi, kazalnika sta se zvišala s 13,0 na 16,6 točke oz. z 21,5 na 22,2 točke.

V storitvenih dejavnosti se je razpoloženje izboljšalo, potem ko so bili predhodni meseci v znamenju poslabšanja. Ponudniki različnih storitev so bolj zadovoljni s trenutnimi razmerami, tudi pričakovanja za prihodnjega pol leta so svetlejša. Izboljšana prihodnja pričakovanja so zaznamovala tudi gradbeni sektor.

Nemško gospodarstvo je močno izvozno usmerjeno. V zadnjem času po poročanju nemške tiskovne agencije dpa čuti posledice protekcionizma v svetovni trgovini, slabših gospodarskih razmer v državah v razvoju, poleg tega pa negativno na poslovanje vpliva negotovost glede izstopa Velike Britanije iz EU in slabše povpraševanje po nemškem blagu iz tujine.

Tamkajšnja centralna banka Bundesbank in gospodarsko ministrstvo pričakujeta, da se bo največje evropsko gospodarstvo letos okrepilo le za okoli pol odstotka. Nič boljše pa niso projekcije za prihodnje leto, Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je denimo že prepolovila oceno gospodarske rasti za 2020 na 0,6 odstotka, še spominja dpa.

Razpoloženje nemških gospodarstvenikov se slabša tako rekoč že leto dni, vrednost kazalnika gospodarske klime pa se je pod vrednost 100 točk spustila januarja. Od takrat se znižuje, avgusta je bil s 94,3 točke na najnižji ravni po novembru 2012.

Ifo kazalnik gospodarske klime izračuna na podlagi ankete med približno 9000 podjetij iz sektorjev proizvodnje, storitev, trgovine in gradbeništva. Podjetja v anketi ocenjujejo trenutne razmere in pričakovanja za prihodnjih šest mesecev.

Vrednosti nad 100 točkami kažejo, da so optimistična pričakovanja presegla pesimistična, medtem ko so nižje vrednosti odraz splošnega nezadovoljstva.