c S
Fraport Slovenija pomaga potnikom odpovedanih Adriinih letov 24.09.2019 10:19 Brnik, 24. septembra (STA) - Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z odpovedanimi leti Adrie Airways, so danes zjutraj vseeno prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta Slovenije, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Zjutraj je upravljavec letališča na svoje stroške za potnike organiziral tudi prevoz z letališča.

V Fraportu Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, obžalujejo nastalo situacijo z Adrio Airways. Adria je namreč za danes in sredo odpovedala vse lete. Tako Adria ne bo letala na nobeno od destinacij, ki jih ponuja z Brnika. To so Amsterdam, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Koebenhavn, Manchester, München, Pariz, Podgorica, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Sofija, Tirana in Zürich.

"Naša prva skrb v teh dneh je namenjena potnikom in izvajanju varnih in rednih letalskih operacij," so za STA poudarili v Fraportu Slovenija, kjer potnikom svetujejo, naj sledijo navodilom letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, tako kot v ponedeljek tudi danes na letališču delujeta okrepljen klicni center in okrepljena služba potniških storitev prevoznikov.

Nekateri potniki so danes kljub odpovedanim letom prišli na letališče. "V skladu s svojimi pristojnostmi jim je naše osebje iz službe za oskrbo potnikov pomagalo z informacijami," so pojasnili v Fraportu in dodali, da so zjutraj na svoje stroške za potnike organizirali avtobusni prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča.

Dokler ne bodo imeli jasnih informacij, kaj bo z Adrio, ki je začasno prekinila letenje, a še naprej išče rešitve, v Fraportu Slovenija ne bodo odgovarjali na konkretna vprašanja o morebitnem prometu na letališču brez Adrie Airways. Kot poudarjajo, pa letalski prevozi obstajajo predvsem zaradi potreb trga oziroma povpraševanja po potovanjih z letali, kar govori v prid nadomestitve tistih povezav, ki so tržno zanimive in potencialno dobičkonosne.

Adria sicer prepelje kar polovico potnikov na ljubljanskem letališču, s katerega trenutno redno leti še deset drugih prevoznikov, ki svoje lete še naprej opravljajo skladno z voznim redom. To so Aeroflot, Air France, Air Serbia, Easyjet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air.

Air Serbia v poletnem voznem redu, ki velja do 25. oktobra, leti v Beograd in Niš, Air France v Pariz, Aeroflot v Moskvo, Montenegro Airlines v Podgorico, Easyjet v London in Berlin, Lot v Varšavo, Turkish Airlines v Istanbul, Wizzair v Bruselj in London, Finnair v Helsinke ter Transavia v Amsterdam. British Airways je letos poleti Brnik povezoval z londonskim letališčem Heathrow, obstaja pa možnost, da bo uvedel polete tudi v preostalih delih leta. Vozni red za zimsko sezono je sicer še v pripravi.

Zaradi Adriinih težav se potniki po poročanju časnika Finance že preusmerjajo k drugim prevoznikom. Mednarodni vlaki so od takrat, ko je Adria začela odpovedovati več letalskih povezav, bolj polni, Slovenske železnice pa imajo v mednarodnem prometu letos za 16 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani.

Močno rast povpraševanja po navedbah časnika beležita tudi prevoznika Goopti in Nomago. Pri Gooptiju je rast povpraševanja največja po prevozih v Benetke in Trbiž. Ocenjujejo, da v zadnjih dneh dobivajo približno sto dodatnih potnikov dnevno, ki bi sicer potovali z Adrio. Pripravljeni so tudi na "kratkoročne urgentne situacije". Pri Nomagu pa so od začetka septembra do začetka tega tedna do dunajskega in beneških letališč že prepeljali več potnikov kot v celotnem avgustu.