c S
Ljubljanski svetniki polletnemu izvrševanju proračuna pokazali zeleno luč 24.09.2019 07:10 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili poročilo o izvrševanju letošnjega proračuna v prvi polovici leta, ki kaže, da je občina v tem obdobju zabeležila 1,2 milijona evrov primanjkljaja. Nekateri opozicijski svetniki so opozorili na "nerealno načrtovane prihodke" in izpostavili nizko realizacijo na nekaterih postavkah.

Od za letos načrtovanih 405,8 milijona evrov prihodkov je Mestna občina Ljubljana (Mol) v prvi polovici leta realizirala 140,5 milijona evrov prihodkov, je na seji pojasnila vodja oddelka za finance in računovodstvo Saša Bistan. Od predvidenih 399,5 milijona evrov odhodkov pa jih je bilo v pol leta realiziranih 141,7 milijona evrov. Bistanova je slabšo realizacijo na odhodkovni, pa tudi prihodkovni strani pripisala predvsem sezonskemu vplivu gradnje.

"Najprej smo prebrali, da je bila gradbena sezona do maja slaba, upam, da se je v treh mesecih veliko naredilo, ker zdaj bo spet dež," je v razpravi izpostavila vodja svetniškega kluba NSi Mojca Sojar. Svetnico je sicer zmotilo, da so številke na odhodkovni strani pri nekaterih postavkah velike, doslej pa so bile realizirane samo študije. Kot primer je navedla prenovo magistrata in investicijsko vzdrževanje stavb. "Vsi ti zneski napihnejo proračun in so delno zavajajoči," je poudarila.

Župan Zoran Janković je pojasnil, da mora občina v proračunu navesti celoten znesek projekta, saj v nasprotnem primeru ne more objaviti razpisov za dela.

Ksenija Sever (SDS) je izpostavila, da je pri več postavkah na strani prihodkov realizacija nižja od 10 odstotkov. Med drugim je izpostavila realizirane štiri milijone evrov od načrtovanih 57 milijonov evrov komunalnih prihodkov. Izpostavila je tudi nizko realizacijo prihodkov od prodaje stavbnih zemljišč, ki je bila pod devetimi odstotki, in skromno črpanje evropskih sredstev. "Samo prihodki s teh postavk so načrtovani v višini 120 milijonov evrov, mislim, da bomo že zaradi tega imeli rebalans," je dejala.

Tudi mestni svetnik Jožef Horvat (NSi) se je obregnil ob "slabo načrtovanje na prihodkovni strani". Izpostavil je slabo prodajo zemljišč in stavb, vrednost teh je po njegovi oceni nerealno ocenjena in ne pritegne kupcev. Občina je v proračunu predvidela, da se bo letos na račun prodaje stavbnih zemljišč v proračun steklo 24,2 milijona evrov, v prvem polletju pa je s tega naslova zbrala le 2,2 milijona evrov.

Poročilo o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta so svetniki po krajši razpravi podprli s 24 glasovi za in devetimi proti. V Levici ga niso podprli, ker se po besedah Urške Honzak ponavljajo isti problemi kot v preteklih letih, in sicer "nerealno načrtovanje prihodkov".

Mol je sicer v preteklih dneh objavil tudi že osnutka proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021. Prihodnje leto občina načrtuje 399,3 milijonov evrov odhodkov in 404 milijone evrov prihodkov, ob koncu prihodnjega leta naj bi tako presežek znašal nekaj manj kot pet milijonov evrov. Še višji presežek občina glede na osnutek dokumenta načrtuje leta 2021, ko naj bi znašal 10,4 milijona evrov. Občina v tem letu načrtuje 404,6 milijona evrov prihodkov in 394,2 milijona evrov odhodkov.