c S
Evropska avtomobilska industrija z novimi svarili pred trdim brexitom 24.09.2019 07:10 Bruselj, 23. septembra (STA) - Vodilni v 23 evropskih avtomobilskih združenjih so v skupni izjavi pozvali k preprečitvi brexita brez dogovora, ki bi imel po njihovih besedah uničujoč učinek na proizvodnjo avtomobilov v Evropi. Opozorili so, da so lahko posledice usodne za obe strani, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Brexit ni le britanska težava. Zaskrbljeni smo vsi v evropski avtomobilski industriji in širše," je dejal prvi mož francoskega združenja avtomobilske industrije CCFA Christian Peugeot.

Kot so zapisali v izjavi, ki po navedbah AFP predstavlja redek primer takšnega poenotenja v sektorju, bi lahko brexit brez dogovora podrl uveljavljeno dobavno verigo. To bi lahko ne le ogrozilo proizvodnjo, temveč postopno zamajalo obstoječi sistem ponudbe in povpraševanja.

"EU in Velika Britanija potrebujeta trgovino brez odvečnih trenj. Dodatne carine in administrativne ovire bi avtomobilski industriji močno škodovale," je opozoril vodja nemškega avtomobilskega lobija VDA Bernhard Mattes.

Opozorilo sicer ni prvo, ki v zvezi z brexitom prihaja iz avtomobilskih krogov. Posamezni proizvajalci so že večkrat opozorili, da bi lahko trdi brexit povzročil ukinitev številnih delovnih mest ali celo selitev celotne proizvodnje v tujino. Na Otoku imajo tovarne med drugim BMW, Peugeot in Nissan.

Britanski premier Boris Johnson vztraja, da bo Velika Britanija EU z dogovorom ali brez zapustila 31. oktobra in da vnovična preložitev brexita ne pride v poštev. Trenutno nič ne kaže na to, da bo stranema dogovor uspelo doseči.