c S
Ghosn bo v ZDA plačal milijon dolarjev kazni 24.09.2019 07:20 Washington, 23. septembra (STA) - Ameriški regulator kapitalskega trga je danes japonskega proizvajalca avtomobilov Nissan in njegovega nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna obtožil, da sta pred vlagatelji skrivala več kot 140 milijonov dolarjev, ki naj bi jih Ghosn prejel ob napovedani upokojitvi. Nissan bo plačal 15 milijonov dolarjev, Ghosen pa milijon dolarjev kazni.

V Komisiji za borzo in vrednostne papirje (SEC) so pojasnili, da je Ghosn skupaj z nekaterimi podrejenimi zasnoval način, na katerega so prikrili velike vsote, namenjene nekdanjemu prvemu možu Nissana. V Ghosnovo korist naj bi prikrito sklenili več pogodb, priredili datume na nekaterih dokumentih v okviru Nissanovega dolgoročnega načrta nagrajevanja in spremenili izračun njegove pokojnine, s čimer so mu zagotovili dodatne finančne ugodnosti.

Poleg Nissana in Ghosna je SEC tako pomoči pri prevari obtožil tudi nekdanjega člana uprave Grega Kellyja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški regulator se je z Ghosnom poravnal o kazni, ne da bi nekdanji prvi mož japonskega avtomobilskega velikana priznal napačno ravnanje. Poleg tega, da bo plačal visoko kazen, 10 let ne bo smel opravljati izvršnih funkcij v korporativnem svetu.

Ghosnovi odvetniki so medtem izpostavili, da so zadovoljni z razpletom v ZDA. Kot so dejali, se obtoženi lahko skladno z dogovorom v ZDA še naprej bori proti obtožbam, s katerimi se sooča na Japonskem. Ob tem so izrazili prepričanje, da bo, ko bo primer preučen v celoti, oproščen.

Proti Ghosnu, ki je ob izbruhu afere izgubil službo, je japonsko tožilstvo vložilo več obtožnic v povezavi s finančnimi goljufijami. Zaradi finančnih malverzacij je bil priprt, po plačilu varščine pa se na sojenje pripravlja v hišnem priporu v Tokiu. Ghosn obtožbe ves čas zavrača, pri čemer s prstom kaže v "zahrbtne" vodilne v Nissanu, ki so se po njegovem prepričanju zarotili proti njemu.

Nekdanji ugledni menedžer v avtomobilskem sektorju je zaradi "nezakonite prekinitve" njegove pogodbe vložil tožbo proti Nissanu in Mitsubishiju, pri čemer zahteva 15 milijonov evrov odškodnine.

Ghosn je Nissan vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors.