c S
Evropske borze s precejšnjimi padci, nafta brez večjih sprememb 24.09.2019 07:20 London/Frankfurt/Pariz, 23. septembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se v odzivu na nove šibke konjunkturne podatke iz evrskega območja danes večinoma precej znižali. Nafta se giblje blizu petkovih zaključnih vrednosti, tečaj evra pa se nekoliko znižuje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,90 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 1,01 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 1,05 odstotka. Nekoliko manj je na vrednosti izgubil indeks borze v Londonu FTSE 100, in sicer 0,26 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,09 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,59 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,01-odstotni padec.

Na borznih parketih na evropski celini je odmevala predvsem novica, da se je gospodarska aktivnost v območju z evrom septembra precej ohladila. Vrednost kazalca nabavnih menedžerjev (PMI) britanske tržnoraziskovalne družbe Markit je v primerjavi z avgustom zdrsnila za 1,5 točke na 50,4 točke, kar je najnižje v šestih letih. Gospodarstvo območja evra je po opozorilih Markita tako blizu stagnaciji.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev medtem danes malenkost zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je nekaj več kot tri ure pred koncem trgovanja na 0,10 odstotka višji ravni kot ob koncu petkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,09 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,10-odstotno rastjo.

Po navedbah analitikov, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, so vlagatelji spet bolj pesimistični glede možnosti trgovinskega dogovora med Kitajsko in ZDA, poleg tega pa jih skrbijo tudi podatki o gospodarski šibkosti z druge strani Atlantika.

Optimizem vlagateljev so zamajale tudi nedavne novice, da je morala newyorška banka iz sistema centralne banke Federal Reserve (Fed) večkrat z likvidnostnimi injekcijami pomagati bankam. Predsednik omenjene članice Fedove mreže John Williams je danes poudaril, da bodo podrobneje proučili razloge za likvidnostni krč v nekaterih bankah.

Tečaj evra se nekoliko znižuje. Pozno popoldne so s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,0986 dolarja, kar je 0,31 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja. ECB je referenčni tečaj evra opoldne določila pri 1,0985 dolarja oz. 0,45 centa nižje kot v petek.

Cene nafte se gibljejo blizu petkovih zaključnih vrednosti. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom oktobra je treba trenutno odšteti 58,13 dolarja, kar je štiri cente več kot ob koncu petkovega trgovanja. Severnomorska nafta brent z novembrskim dobavnim rokom se je podražila za tri cente na 64,31 dolarja za sod.