c S
Gospodarska aktivnost v območju evra septembra najnižja v šestih letih 23.09.2019 13:06 London, 23. septembra (STA) - Gospodarska aktivnost v območju z evrom se je septembra precej ohladila, kaže raziskava britanske analitske družbe IHS Markit. Vrednost kazalca nabavnih menedžerjev (PMI) je v primerjavi z avgustom zdrsnila za 1,5 točke na 50,4 točke, kar je najnižje v šestih letih. Gospodarstvo območja evra je po opozorilih IHS Markit blizu stagnaciji.

Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

"Gospodarstvo območja evra je blizu stagnaciji. Vse večje gospodarsko ohlajanje v proizvodnem sektorju nakazuje širjenje gospodarskega upočasnjevanja v storitveni sektor," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal glavni ekonomist IHS Markit Chris Williamson.

V analitski družbi kot glavni razlog navajajo z brexitom povezane negotovosti, svoje pa doda tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko.

BDP v območju z evrom se bo po ocenah družbe v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim okrepil za 0,1 odstotka. V drugem četrtletju je bila rast 0,2-odstotna.