c S
Evropske borze uvodoma v rdečem 23.09.2019 11:39 London/Frankfurt/Pariz, 23. septembra (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v rdečem. Razpoloženje vlagateljev se je zopet obrnilo navzdol, potem ko so se v medijih pojavile navedbe, da naj bi kitajska delegacija predčasno zapustila ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 10.15 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,94 odstotka pod izhodiščem. FTSE 100 na borzi v Londonu se je zniževal po 0,40-odstotni stopnji, CAC 40 na borzi v Parizu po 0,83-odstotni, DAX v Frankfurtu pa po 1,25-odstotni.

Peking je zadnje pogovore uradno označil za "konstruktivne", po neuradnih informacijah pa naj bi kitajska delegacija predčasno zapustila ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je poleg tega v petek poudaril, da v pogajanjih s Kitajsko ne gleda na datum prihajajočih ameriških predsedniških volitev. "Mislim, da dogovora ne potrebujem pred volitvami," je dejal na novinarski konferenci v Beli hiši z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom.

Vrednost evra se je znižala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,0978 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,36 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1030 dolarja.

V rdečem je sklenila tudi večina azijskih borz. V Šanghaju je SSE Composite izgubil 0,98 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,87 odstotka, v Singapurju pa STI 0,50 odstotka. V Seulu je Kospi medtem pridobil 0,01 odstotka. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.