c S
Na kratko iz gospodarstva 21.09.2019 07:51 Ljubljana, 20. septembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je danes sodelovala na mednarodni konferenci Kruh miru, ki jo letos gosti Litva. Ministri, predstavniki ministrstev in nevladnih organizacij držav članic so razpravljali o izzivih trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb za kmetijstvo v srednji in vzhodni Evropi. Pivčeva je med drugim podprla sodelovanje med državami in med različnimi deležniki, saj je to pomembno tudi z vidika naslavljanja skupnih izzivov v okviru skupne kmetijske politike, poudarila pa je tudi pomen trajnostnega in okoljsko prijaznega kmetijstva in zagotavljanja visokih kakovostnih standardov ter reševanja številnih izzivov, ki so vezani na generacijsko prenovo in ohranjanje mladih v kmetijstvu in na podeželju. Ob tej priložnosti je ministrica s simboličnim prevzemom "kruha miru" najavila organizacijo naslednje konference, ki bo v letu 2020 v Sloveniji, so sporočili z ministrstva.

Skupščina Abanke je v četrtek za članici nadzornega sveta imenovala Melito Malgaj in Alenko Vrhovnik Težak, ki sta že zdaj članici nadzornega sveta. Malgajeva bo tako nov štiriletni mandat nastopila 3. oktobra, Vrhovnik Težakova pa 9. oktobra, je banka danes sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze. Nadzornike sicer vodi Marko Garbajs, člani pa so ob omenjenih še Rok Pivk, Dejan Kaisersberger, Varja Dolenc in Miha Košak.

Melamin iz Kočevja je v četrtek na Ljubljanski borzi odkupil 10.836 lastnih delnic, kar predstavlja 2,41 odstotka vseh. Podjetje je tako po tem nakupu lastnik 27.876 delnic, kar predstavlja 6,20 odstotka vseh izdanih delnic. Melamin je za posamično delnico plačal 57 evrov, skupaj pa je odštel 617.652 evrov, je Melamin objavil na spletni strani Ljubljanske borze.