c S
Purič po devetih mesecih zapušča ministrski položaj 21.09.2019 07:51 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Kohezijski minister Iztok Purič se je odločil za odstop s položaja iz osebnih razlogov. O tem je obvestil premierja Marjana Šarca in stranko SAB, iz kvote katere je bil imenovan na ta položaj. Tako Šarec kot SAB njegovo odločitev spoštujejo. Poteza je sprožila ugibanja o trenjih znotraj SAB in o tem, ali bo kohezijski resor ostal v njenih rokah.

Purič po devetih mesecih na čelu službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zapušča položaj ministra brez listnice. Za odstop se je, kot je pojasnil, odločil iz osebnih razlogov, potem ko se je pred zgolj tednom dni pohvalil o vzpostavitvi zadovoljivega delovanja informacijskega sistema službe, ki bo omogočil počrpati evropska sredstva.

Purič je položaj ministra za kohezijo nastopil decembra lani. Za ministra ga je predlagala SAB, in sicer po tem, ko je po dveh mesecih s tega položaja na poziv predsednika vlade Marjana Šarca odstopil Marko Bandelli. Tega je po dveh mesecih po zaprisegi s čela vladne službe odneslo žuganje lokalnemu političnemu nasprotniku.

"Kljub doseženim uspehom sem se odločil, da odstopim iz osebnih razlogov," je Purič zapisal v odstopni izjavi. Spomnil je, da so v službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v času njegovega mandata "uspeli narediti tisto, česar ekipe pred njim niso znale ali pa niso zmogle narediti". Njegova absolutna prioriteta je bila ureditev informacijskega sistema službe.

V SAB so zapisali, da njegovo odločitev spoštujejo. Kot je izpostavil generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič, je Purič s svojim delom dokazal, "da smo v SAB učinkoviti in da stvari zares premikamo naprej". "Prizadevali si bomo, da se bo to v službi za razvoj in kohezijsko politiko nadaljevalo in da bo bomo stvari še naprej premikali v pravo smer," je dodal.

Ta služba se namreč vse od ustanovitve sooča z očitki o prepočasnem koriščenju evropskih sredstev. Tudi Purič je ob nastopu mandata ugotavljal, da podatki o dosedanjem črpanju evropskih sredstev tekočega programskega obdobja niso ohrabrujoči, a je bil odločen, da bo razmere spremenil.

Zagrizel je v odpravljanje težav z informacijskim sistemom, ki so oteževale črpanje. Aprila je v DZ poudaril, da težave pospešeno odpravljajo, ni pa izključil morebitne zaustavitve povračil sredstev iz evropske blagajne. Poleti je Evropska komisija zaradi pomanjkljivosti v sistemu pisala Sloveniji in zažugala z možno začasno zaustavitvijo povračil evropskih sredstev v slovenski proračun.

V službi za razvoj so v začetku septembra pojasnili, da so odpravili pomanjkljivosti informacijskega sistema za kohezijsko politiko. Da je služba preprečila zaustavitev vračil iz bruseljske blagajne, se je prejšnji teden na novinarski konferenci pohvalil tudi Purič, ki je to označil za "čudež". Sloveniji bo, kot je dejal, tako uspelo počrpati sredstva za tekočo finančno perspektivo.

Le teden dni po tem pa so iz SAB sporočili, da Purič odhaja. Ob tem je neuradno slišati, da naj bi prišlo do razhajanj v stranki, zlasti med njim in predsednico stranke SAB Alenko Bratušek. A Purič je to za STA zavrnil. Dejal je, da sta "s predsednico Alenko Bratušek dopoldne spila kavo in se prijetno pogovorila". Na vprašanje, ali je odstopil zaradi nestrinjanja v stranki, pa je odgovoril: "Razlogi za odstop so le osebni."

Pred Puričem so se v Šarčevi vladi zamenjali že štirje ministri. Premier avgusta ni konkretno odgovoril na vprašanje o morebitnih predvidenih menjavah ministrov v letošnji jeseni. "To je kot nogometna ekipa: ko vidiš, da zadeva nekje ne deluje tako, kot bi morala, opraviš menjavo. Nič posebnega," je ponazoril. Tako še ni jasno, da bo ta resor obdržala SAB ali se bo premier odločil drugače.

Purič je bil pred imenovanjem za ministra brez listnice v pokoju, sicer pa je bil dolgoletni direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo in kandidat SAB za župana Kranja na zadnjih lokalnih volitvah.

Zavod Brdo je vodil 12 let, takratna vlada ga je s tega mesta razrešila junija 2012 zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda. Preden je prevzel direktorsko vlogo na Brdu, je tam vodil tehnični sektor, pred tem pa splošno-kadrovsko službo v družbah Exoterm in Žito.

Purič se je rodil 9. aprila 1954. V Kranju je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, izobraževanje nadaljeval na Fakulteti za organizacijo dela in leta 2003 prejel naziv doktorja znanosti s področja organizacijskih ved. Kot raziskovalec poslovnih procesov v organizacijah ima v svoji bibliografiji prek 50 del, med njimi tri izvirne znanstvene članke in številne strokovne prispevke. Je tudi predavatelj, med drugim na celjski fakulteti za komercialne in poslovne vede.