c S
Skupina Frutarom Etol lani z rastjo prihodkov in upadom dobička 21.09.2019 10:51 Celje, 21. septembra (STA) - Skupina Frutarom Etol, ki zaposluje okrog 330 delavcev, je lani ustvarila 82,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,6 odstotka več kot leto prej. Čisti lanski dobiček je upadel za 5,4 odstotka na 11,5 milijona evrov. Družba, ki jo je lani prevzela ameriška multinacionalka IFF, sicer začenja novo obdobje poslovanja.

Kot je za STA povedal direktor Frutarom Etola Zdenko Zanoški, so v letu 2018 ob precej povečani prodaji izkazali nižjo donosnost. To pa je bila posledica določenih sprememb v poslovanju, ki so jih morali izvesti po spremembi lastništva oktobra lani. "Večina teh prilagoditev je imela enkraten vpliv na končne rezultate," je dejal Zanoški.

Po njegovih besedah se razdelitev odgovornosti, dejavnosti in trgovin znotraj skupine IFF, po združitvi dejavnosti skupin IFF in Frutarom, postavlja na novo. Definirajo se nove povezave, ki v veliki meri pomembno vplivajo na delovanje družbe Frutarom Etol, njenih hčerinskih družb, ter na celotno organizacijo dela v proizvodnji, pojavljanju na trgih in delovanju ostalih podpornih dejavnosti podjetja, je dejal Zanoški.

Ocenjuje tudi, da bodo lahko v okviru skupine še naprej izkoriščali povezovalne učinke in nadaljevali z uspešnim poslovanjem v prihodnjih letih.

Na rast lanskih prihodkov so predvsem vplivali rasti prihodkov družb Frutarom Etol in Vitiva. Največ prihodkov je družba lani ustvarila na evropskih trgih in CEFTI, in sicer 60,3 odstotka vseh prihodkov, sledi pa Jugovzhodna Evropa z 18,5-odstotnim deležem v strukturi prihodkov.

Frutarom Etol je lani največjo pozornost in skrb namenil utrjevanju svojega položaja pri obstoječih kupcih in krepitvi prodaje z njimi ter iskanju novih kupcev.

Podjetje je lani začelo s proizvodnjo naravnih prehrambenih barvil, nadaljujejo pa tudi s preverjanjem možnosti proizvodnje aromatičnih pripravkov iz sadja in zelenjave.

V podjetju poteka tudi optimizacija proizvodnje in produktov prenesenih iz Švice. Gre za okoli 50 novih proizvodov, polovica pa je vezana na uporabo nove tehnologije pasterizacije.

Za investicije je lani Frutarom Etol načrtoval 3,1 milijona evrov, realizirane pa so bile v višini skoraj 1,5 milijona evrov, kar je 71 odstotkov več kot leto prej. Načrtovani znesek investicij v letu 2018 ni bil dosežen predvsem zaradi dolgotrajnejših postopkov odobritve investicij in dolgotrajnejših priprav na nove naložbe. Družba lani ni investirala v nove tehnologije, saj so bili osredotočeni na investicijsko vzdrževanje.