c S
Nestle s ciljem neto ničelnih izpustov do leta 2050 22.09.2019 08:51 Vevey, 21. septembra (STA) - Švicarski prehrambeni koncern Nestle želi do leta 2050 doseči cilj neto ničelnih izpustov toplogrednih plinov. Med drugim načrtuje prehod na ekološke vire električne energije in zmanjšanje količine plastične embalaže. Koncern je bil doslej pogosta tarča kritik okoljevarstvenih organizacij.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred dnevi sporočili iz Nestleja, se zavedajo problematike plastične embalaže, zato intenzivno preučujejo možnosti uvedbe alternativnih embalaž. Raziskavam na tem področju je namenjen tudi pred kratkim odprti Nestlejev inštitut v Lozani.

"Do leta 2025 želimo naše izdelke na trg pošiljati le še v embalaži, ki se jo lahko ponovno uporabi ali reciklira," je poudaril generalni direktor družbe Mark Schneider.

V načrtu imajo med drugim tudi prehod na ekološke vire električne energije, povečanje energetske učinkovitosti svojih prostorov in naprav ter krepitev podpore okoljevarstvenim projektom različnih organizacij.

Koncern je bil doslej pogosta tarča kritik okoljevarstvenih organizacij. Aktivisti Greenpeacea so aprila v več državah, tudi Sloveniji, izvedli proteste pred njegovimi prostori. "Lani je Nestle proizvedel šokantnih 1,7 milijona ton plastične embalaže - gre za količino plastike, ki zapolni skoraj 300 smetarskih tovornjakov na dan - kar je 13 odstotkov več kot leto prej," je takrat opozoril vodja projekta kampanje proti plastiki pri Greenpeaceu Graham Forbes.