c S
Omrežja pete generacije prinašajo velike spremembe tako v mobilnih tehnologijah kot v družbi nasploh 23.09.2019 07:06 Dunaj, 22. septembra (STA) - Mobilna omrežja pete generacije (5G), ki se vzpostavljajo v vse več državah po svetu in obljubljajo večje hitrosti prenosa podatkov, manjše zakasnitve in še kaj, ne bodo spremenila zgolj mobilne industrije ampak celoten svet, so prepričani razvijalci nove tehnologije, kot je Huaweijev direktor naprav 5G Chaobin Yang.

Zaradi hitrosti povezav - v primerjavi z mobilnimi omrežji četrte generacije naj bi omrežja naslednje generacije omogočala do desetkrat hitrejši prenos podatkov - bodo ta omogočila razvojne preboje v vseh porah družbe, od avtonomnih vozil in medicine do tehnologij navidezne in obogatene resničnosti ter kmetijstva, kar bo posledično omogočilo nove prebojne rešitve, je prepričan Yang.

Yang je v svoji predstavitvi na konferenci Darwin's Circle na Dunaju nanizal nekaj podatkov, med drugim da je doslej tehnologijo 5G testiralo ali vzpostavilo že skoraj 300 mobilnih operaterjev, 39 pa jih je napovedalo ali že vzpostavilo komercialno omrežje.

Po njegovih navedbah se omrežja nove generacije razvijajo precej hitreje kot omrežja četrte ali tretje generacije, zato v Huaweiju verjamejo, da se bo hitreje povečevalo tudi število uporabnikov. "Omrežje 3G je potrebovalo devet let, da je doseglo 500 milijonov uporabnikov, omrežje 4G šest let, za omrežje 5G pa pričakujemo, da bo to številko doseglo v treh letih," je dejal Yang.

Poleg razvojnega preboja, za katerega zagovorniki verjamejo, da ga bodo omogočila omrežja naslednje generacije, pa nova tehnologija omogoča tudi lažjo in cenejšo povezanost. Tako sta na okrogli mizi na Dunaju Yang in direktor avstrijskega operaterja Magenta Telekom Andreas Bierwirth poudarila, da bodo z omrežji naslednje generacije lahko omogočili hitrejši dostop do interneta tudi na odročnejših področjih.

V Avstriji so pri Magenti zato omrežje namesto v urbanih središčih, kot je bilo v navadi v preteklosti, začeli postavljati na podeželju. "S 5G smo prišli do prvega poslovnega modela, ki omogoča hitrosti prenosa nad 1 GB na sekundo po celotni državi. Avstrija bo tako povezana v celoti. Menim, da je to najpomembnejše sporočilo glede 5G."

Seveda pa omrežja naslednje generacije poleg priložnosti prav zaradi svojega potenciala za hitre spremembe kot vse nove tehnologije v družbi prinašajo tudi izzive.

Po mnenju nekdanjega nemškega podkanclerja in ministra za gospodarstvo in tehnologijo Philippa Röslerja bodo morali ljudje sprejeti spremembe, kot je večkratna menjava poklica, česar zdaj niso vajeni. "Čeprav lahko to predstavlja zelo vznemirljivo priložnost, pa takšne spremembe seveda niso vedno sprejete z dobrodošlico," je dejal.

Ob tem se pojavljajo tudi glasovi, ki opozarjajo pred nevarnostmi elektromagnetskega sevanja, ki naj bi se s postavitvijo omrežij 5G precej povečalo, saj bodo ta zahtevala precej več anten kot mobilna omrežja prejšnjih generacij.

A frekvence, na katerih bodo delovala omrežja 5G, so znotraj območja, ki ga v svojih smernicah za visoke frekvence (100 kHz - 300 GHz) omenja Mednarodna komisija za neionizirna sevanja (ICNIRP), in naj tako sevanje ne bi bilo bolj škodljivo od sevanja trenutnih omrežij.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je leta 2014 zapisala, da doslej ni bilo dokazano, da bi uporaba mobilnih telefonov povzročala zdravstvene težave, čeprav je radijsko valovanje označila za morebiti karcinogeno, enako kot vloženo zelenjavo ali puder za telo, je nedavno zapisal BBC.