c S
Gorenjska turistična središča tudi v poletni sezoni beležila nadaljnjo rast 23.09.2019 07:12 Bled/Bohinj/Kranjska Gora, 22. septembra (STA) - V gorenjskih turističnih krajih letos znova beležijo precejšnjo rast števila gostov in nočitev. Celo v poletnih mesecih, ko so bile kapacitete že prejšnja leta skoraj v celoti polne, se število nočitev povečuje, tudi na račun povečevanja števila turističnih postelj. Zato občine velik poudarek dajejo ukrepom trajnostnega razvoja.

V Bohinju so z letošnjo poletno sezono zelo zadovoljni. Rast turizma se namreč še naprej nadaljuje. Tako so od januarja do konca avgusta zabeležili devet odstotkov več nočitev in 11 odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Julija so zabeležili 164.000, avgusta pa 186.000 nočitev. Julija jih je bilo pet, avgusta pa 10 odstotkov več kot lani.

"Včasih se moramo vprašati, kje je sploh še prostor v tej gneči. Ampak ugotavljamo, da ta prostor obstaja, po drugi strani pa potrebujemo še več aktivnosti na področju umirjanja prometa in usmerjanja obiska. Predvsem pa moramo določiti jasno strategijo, kako upravljati destinacijo v povezavi z dnevnim in stacionarnim turizmom," je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Kot je izpostavil, je zdaj čas, ko je treba gledati ne le na rast, temveč tudi na kakovost ponudbe in zadovoljstvo gostov. Ugotavlja namreč, da julija in avgusta, ko je največ tudi enodnevnih obiskovalcev, prihaja do nezadovoljstva med lokalnim prebivalstvom in gosti, ki so jim v promocijskih aktivnostih obljubljali mir.

Med gosti sicer prednjačijo Slovenci, ki so v prvih osmih mesecih opravili 25 odstotkov nočitev, sledijo Nemci s 15 odstotki, nato pa Čehi, Nizozemci, Britanci, Belgijci in Madžari. Doba bivanja se je letos nekoliko skrajšala in v povprečju znaša 2,8 dneva. "To pomeni, da bomo morali več pozornosti nameniti podaljšanju dobe bivanja," meni Langus, ki je prepričan, da lahko to dosežejo še posebej v luči sodelovanja z ostalimi občinami v Julijskih Alpah.

V Kranjski Gori so gostje letošnje poletje v povprečju bivali 2,3 noči. Junija so ustvarili okoli 75.000 nočitev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Julija se je zasedenost kapacitet gibala med 85 in 90 odstotkov, v prvi polovici meseca avgusta pa je bila po informacijah Turizma Kranjska Gora praktično 100-odstotna.

"Končnih številk za poletno sezono 2019 še nimamo, vendar opažamo v primerjavi z lanskim letom precejšen porast števila nočitev," so za STA pojasnili v Turizmu Kranjska Gora, kjer je bilo avgusta največ Italijanov, Nemcev in Slovencev. Ti še vedno prednjačijo po številu nočitev, letos pa opažajo tudi porast obiskovalcev iz francosko govorečih držav in Španije.

V Kranjski Gori so ta konec tedna pripravili zadnji dogodek poletne sezone, in sicer Kranjska Gora trail, ki je namenjen vsem ljubiteljem gorskega teka. Kranjska Gora je med obiskovalci priljubljena destinacija tudi zaradi razvitega pohodniškega in kolesarskega turizma. Na račun novo urejene pete ferate pa se povečuje tudi obisk ferat. Vse več pohodnikov se odloča tudi za najem gorskega vodnika.

Tudi blejski turizem je letos zaznamovala nadaljnja rast turističnega obiska, hkrati pa tudi povečanje števila turističnih postelj. Medtem ko je stalnih prebivalcev občine Bled okoli 8000, je bilo konec avgusta na Bledu že dobrih 9050 turističnih postelj. Tako lokalna skupnost uvaja vse več ukrepov, ki bi pripomogli k vzdržnemu sožitju domačinov in obiskovalcev, največji problem pa še naprej ostaja promet.

Turizem Bled je tudi letos pred poletjem izdal zgibanko, ki na poljuden način govori o spodobnem vedenju na Bledu ter o zahtevah, ki jih ima kraj do obiskovalcev. Še pred sezono je Turizem Bled izvedel vrsto izobraževanj za turistične delavce in oddajalce sob za dvig kakovosti storitev in za kreiranje ponudbe doživetij.

Na Bledu so po podatkih Turizma Bled v prvih osmih mesecih letos zabeležili nekaj več kot 841.000 nočitev, kar pomeni pet odstotkov več kot enako obdobje lani. Na prvem mestu so bili tako kot lani Britanci, sledijo Nemci, Italijani, Američani in Nizozemci. Na Bledu so našteli goste iz 189 držav. Zelo veliko jih je tudi iz Južne Koreje, ki pa na Bledu običajno prespijo le eno noč.

Največ nočitev so na Bledu zabeležili v hotelih, in sicer 370.000, sledijo apartmaji, kamp, zasebne sobe ter hostli. Hoteli so bili v povprečju v prvih osmih mesecih zasedeni 61-odstotno, kamp 53-odstotno, penzioni 51-odstotno, apartmaji in zasebne sobe pa okoli 42-odstotno.