c S
Na podnebne proteste "odšla" tudi številna podjetja 20.09.2019 15:28 Pariz, 20. septembra (STA) - Na podnebne proteste, ki so danes in prihodnji teden napovedani po vsem svetu, so "odšla" tudi številna podjetja. Pri tem se marsikomu postavlja vprašanje, ali gre res za željo po ukrepanju ali zgolj za všečno marketinško potezo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Globalni protesti so ob posameznikih zajeli tudi podjetja z vseh koncev sveta. Ameriško podjetje za izdelavo oblačil in opreme za gibanje v naravi Patagonia je tako napovedalo zaprtje 107 trgovin danes in čez teden dni, da bi spodbudilo svoje zaposlene k sodelovanju na shodih.

"Stavkamo iz solidarnosti z globalnimi podnebnimi stavkami mladih, za boljšo prihodnost in podnebno pravičnost za vse," navaja spletna stran izraelskega podjetja Sodastream, ki je v lasti družbe Pepsico. "Vrnemo se 21. septembra."

V Nemčiji se je 2400 podjetij združilo pod sloganom Podjetniki za prihodnost. Da bi izrazili podporo poslovnega sveta podnebnim ukrepom, so se na ulice v poslovnih oblačilih podali zaposleni iz podjetij, kot so Zalando, Delivery Hero in Flixbus. Priljubljena veriga trgovin z organsko prehrano Alnatura danes deluje z minimalnim številom zaposlenih.

Podjetja so se znašla pod pritiskom državljanov, tudi svojih strank, ki zahtevajo, da prevzamejo svoj del odgovornosti za trenutno stanje, je poudarila vodja pariškega raziskovalnega observatorija za družbo in potrošnjo Guenaelle Gault.

Pritisk prihaja tudi s strani zaposlenih. Danes se tako namerava podnebnih protestov udeležiti denimo 1700 zaposlenih v globalnem spletnem trgovcu Amazon.

"Kot zaposleni ene največjih in najmočnejših družb na svetu imamo dolžnost zagotoviti, da naše podjetje vodi na področju podnebnih sprememb, ne sledi," navaja njihova peticija. "Sprejeti moramo odgovornost za vpliv, ki ga ima naše delovanje na planet in ljudi," so dodali.

Prvi mož Amazona, ki je s svojimi pošiljkami odgovoren za izpuste ogljikovega dioksida po vsem svetu, Jeff Bezos je sicer napovedal ogljično nevtralno delovanje do leta 2040.

Gaultova je pri tem poudarila, da morajo podjetja, če si res želijo sprememb, napraviti odločne korake, kot so prekinitev določenih poslovnih pogodb. To pa hitro postane zelo zapleteno.

V okoljevarstveni skupini 350 so poudarili, da za resnične spremembe potrebujemo sodelovanje vseh, tudi podjetij. "Številna velika podjetja, ki izražajo podporo stavkam, pričajo, da si ni več mogoče zatiskati oči pred podnebno krizo. Seveda pa dejanja govorijo glasneje od besed," je dejala Clemence Dubois.