c S
Več primorskih in notranjskih občin pristopilo k projektu trajnostne mobilnosti 20.09.2019 15:03 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Dvajset primorskih in notranjskih občin je pristopilo k projektu Elena 2 na področju trajnostne mobilnosti in trajnostnega mestnega potniškega prometa. Projekt omogoča pridobitev finančne pomoči EIB za pripravo dokumentacije za naložbene projekte. Teh naj bi bilo na Primorskem in Notranjskem predvidoma za več kot 50 milijonov evrov.

Projekt Elena 2 pripravlja Goriška lokalna energetska agencija, ki je leta 2016 že uspešno povezala 25 primorskih občin pri projektu Elena 1 na temo energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije.

Kot so pojasnili na Regionalnem razvojnem centru Koper, se je za sodelovanje pri projektu Elena 2 doslej izreklo 20 primorskih in notranjskih občin ter podjetij, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, podpirajo pa ga ministrstvo za infrastrukturo, Slovenska izvozna in razvojna banka, regionalne razvojne agencije in Petrol.

Okvirni načrt investicij tokrat presega 50 milijonov evrov in med drugim predvideva ureditev pešpoti in kolesarskih poti, skupnih prometnih površin, parkirišč parkiraj in se pelji, gradnjo garažnih hiš, avtobusnih postajališč, nakup električnih vozil in postavitev polnilnic zanje. Največ investicij načrtuje občina Koper, in sicer v skupni vrednosti 30 milijonov evrov.

"Kolesarske poti, ki so jih občine uvrstile v svoje investicijske načrte, bodo prispevek k državnemu načrtu ureditve 1000 kilometrov kolesarskih poti," je po današnjem srečanju primorskih in notranjskih občin v Hrpeljah povedal Rajko Leban iz Goriške lokalne energetske agencije. Ob tem je izpostavil pomen sodelovanja med občinami, saj kolesarske poti povezujejo regije in se ne morejo končati ob občinski meji.

Milena Černilogar Radež z ministrstva za infrastrukturo je občinam predstavila razpoložljive nacionalne in evropske vire financiranja projektov s področja trajnostne mobilnosti ter poudarila, da so oblikovani novi finančni mehanizmi, ki bi jih Slovenija lahko v prihodnje izkoristila.

Matjaž Ribaš iz Slovenske izvozne in razvojne banke pa je izpostavil različne ugodne možnosti financiranja, ki jih v banki nudijo gospodarstvu in lokalnim skupnostim za izvedbo projektov, usmerjajo pa se tudi v presojanje zahtevnejših projektov.

Program Elena je sicer skupna pobuda Evropske investicijske banke (EIB) in Evropske komisije, ki poteka od leta 2009. EIB upravičencem ponuja subvencije pri pripravi tehnične dokumentacije za projekte s področij energetike in trajnostne mobilnosti v urbanih središčih. Zagotavlja 90-odstotno sofinanciranje priprave projektne, investicijske, razpisne in druge dokumentacije za kasnejšo izvedbo projektov do leta 2025.