c S
Po novem zakonu investicijska in razvojna vlaganja v kulturo od leta 2021 20.09.2019 14:25 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Minister za kulturo Zoran Poznič je zadovoljen, da so na ministrstvu po velikih naporih in brezštevilnih usklajevanjih v četrtek uspeli izpolniti prvo nalogo, ki so si jo zadali - potrditev predloga zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi. Zakon bo predvidoma sprejet v začetku 2020, izvajati ga bodo začeli leta 2021.

Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, znan tudi kot zakon o kulturnem evru, je namenjen pospeševanju razvoja v kulturi, predvsem z investicijskimi in razvojnimi vlaganji. Vlada ga je na četrtkovi seji potrdila, po besedah Pozniča pa naj bi zakon sprejeli v začetku prihodnje pomladi. Temu bo sledila priprava strokovnih izhodišč na ministrstvu in na terenu, saj si želijo pripraviti strokovne razpise na več področjih, ki bi omogočil začetek izvajanja zakona v letu 2021.

Poznič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da imajo na ministrstvu za prihodnje leto zagotovljena sredstva za pripravo omenjenega mehanizma, zakon pa bi začeli izvajati leta 2021 na sedmih v dokumentu predvidenih področjih, med katerimi so sanacija najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov ter ohranjanje in obnova najbolj ogrožene slovenske kulturne dediščine.

Minister se je za velik korak v procesu sprejemanja zakona o kulturnem evru poleg pripravljavcem na ministrstvu zahvalil tudi "socialdemokraciji in celotni koaliciji", saj je zakon tudi del njihovih koalicijskih zaobljub. "Ta zakon ni zakon s figo v žepu. Gre za resen napor, ki se resno ozira na to, da je treba za zadeve skrbeti na novi, višji in boljši ravni," je poudaril.

Po predlogu bi za investicijska in razvojna vlaganja v kulturi v letih od 2021 do 2027 potrebovali 122,6 milijona sredstev, v letu 2021 bi ta sredstva znašala 9,3 milijona evrov, nato pa bi progresivno naraščala do leta 2026, ko bi znašala 22,85 milijona evrov, leta 2027 pa bi po predlogu spet znašala manj, 11,35 milijona evrov. Kam bodo na ministrstvu sredstva namenili, bo po besedah Pozniča "seveda stvar prioritet". Sprva bo po njegovih besedah treba detektirati "najbolj žgoča vprašanja" na vseh predvidenih področjih.

"S predlogom zakona pokrivamo cel spekter kulture, ki je bila v zadnjih desetih letih podhranjena in računamo, da bomo prispevali k splošnemu dobremu v kulturi," je dodala državna sekretarka Petra Culetto, ki na ministrstvu bdi nad sprejemanjem zakona. Po njenih besedah zakon za vsako leto predvideva razdelitev sredstev po posameznih področjih. "V kolikor bo zakon v začetku prihodnjega leta sprejet, bo to zakonska obveznost, ki jo bomo morali načrtovati tudi v proračunu za leto 2021," je poudarila.

Na novinarsko vprašanje, kakšen je osnutek kulturnega proračuna za prihodnje leto, je Poznič odgovoril, da znaša okoli 196 milijonov evrov, kar je 3,5 milijona več kot je znašal aktualni. "Nominalno je prišlo do povišanja, a vsak minister, ki ga boste vprašali, ali je s svojim proračunom zadovoljen, bo odvrnil, da ne, in da potrebuje veliko več," je dejal minister. Spomnil je na zavezo stranke SD, da se proračun za kulturo do konca mandata zviša na 200 milijonov evrov, kar pa se z linearnim znižanjem proračuna, ki smo mu bili priča, "v resnici za kakšno leto oddaljuje".

Je pa Poznič dodal, da se na ministrstvu že vnaprej spuščajo v zahtevna pogajanja za izredno povečanje izvenproračunskih sredstev v prihodnje. "Če obstajajo trije viri dohodka - nov zakon, proračun per se in kohezijska sredstva, ne vidim razloga, da ne bi bili optimistični," je še presodil minister.